JAXA, care a avansat ideea în cauză la o recenta reuniune de experţi, a propus ca japonezii să se asocieze cu o misiune internaţională condusă de omologul ei american, NASA, începând din 2025. NASA intentioneaza sa trimita de astronauţi pe Marte undeva intre 2030 si 2040, dar analizează mai întâi posibilitatea de a angaja o misiune pe orbita Lunii, ce s-ar înscrie în pregătirile pentru lunga şi dificila "epopee" marţiană.

Contribuind cu tehnologie proprie, Japonia are sanse sa obţină dreptul de a trimite unul dintre astronauţii ei pe suprafaţa Lunii, a precizat JAXA. Aceste ambiţii reafirmate ale Japoniei se înscriu în contextul competiţiei asiatice pentru cucerirea spaţiului. China şi India îşi dezvoltă deja programe spaţiale proprii.

Capsula spaţială chineză Shenzhou-11, cu doi astronauţi la bord, a revenit în noiembrie pe Terra fără probleme, la finalul celei mai îndelungate misiuni spaţiale a Chinei ce a inclus un echipaj uman (33 de zile). Reuşita a deschis calea spre asamblarea pe orbită în următorii şase ani a unei staţii spaţiale locuibile, în momentul în care ISS, un proiect la care China nu participă, va înceta să funcţioneze.

În paralel, autorităţile de la Beijing desfăşoară un ambiţios program lunar, ce vizează trimiterea unui om pe Lună. În decembrie 2013, China a reuşit să aselenizeze sonda Chang'e-3, apoi a plasat pe scoarţa lunară un vehicul teleghidat, denumit "Iepurele de jad", noteaza agerpres.