Îmbunătăţirea exporturilor înregistrată în ultimele luni şi recentele măsuri adoptate pentru stimularea creşterii economiei vor duce la redresarea Produsului Intern brut al Japoniei, dar o încetinire a economiei mondiale rămâne un factor de risc, se arată în raportul lunar al guvernului de la Tokyo, publicat miercuri.

De asemenea executivul se aşteaptă ca Banca Centrală a Japoniei (BoJ) să adopte măsuri semnificative pentru a menţine rata inflaţiei la 2%, ţintă stabilită de guvern marţi cu şefii BoE, ca parte a planului de redresare a economiei. 'Economia este slabă dar semnele redresării pot fi observate în unele sectoare', se arată în raportul guvernului. Este o îmbunătăţire faţă de estimarea de luna trecută, când executivul anunţa că perspectiva se înrăutăţeşte din cauza încetinirii economiei mondiale.

Guvernul a revizuit în creştere estimările privind consumul privat, pentru a doua lună consecutiv: 'Vânzările auto au crescut în octombrie, noiembrie şi decembrie, producţia auto se redresează. Consumul private arată semne de îmbunătăţire. Încrederea oamenilor de afaceri arată o îmbunătăţire semnificativă, datorită deprecierii yenului şi a creşterii preţurilor acţiunilor'.

Guvernatorul BoJ, Masaaki Shirakawa, a declarat luna trecută că Banca Japoniei va continua politica de relaxare fiscală, pe fondul reducerii exporturilor şi a producţiei industriale. De Masaaki Shirakawa a avertizat că rămâne 'un grad ridicat' de incertitudine privind economia niponă, din cauza crizei datoriilor din Europa şi a efectelor răcirii relaţiilor dintre Japonia şi China.

În trimestrul trei din 2012, economia Japoniei s-a contractat cu 0,9%, fiind primul declin din ultimele trei trimestre. În ritm anual, Produsul Intern Brut al Japoniei a scăzut cu 3,5%, a anunţat recent guvernul nipon. Declinul a fost cauzat de reducerea comenzilor provenite din Europa, afectată de criză, şi din China, scrie Agerpres.