Forţele de autoapărare (denumirea armatei japoneze) au instalat marţi rachete Patriot în centrul capitalei Tokyo şi în jurul metropolei pentru a face faţă unui eventual tir cu rachete dinspre Coreea de Nord, care ameninţă arhipelagul. Baterii de interceptare ar trebui să fie de asemenea amplasate şi în insula meridională Okinawa.

Phenianul, care recent a instalat două rachete cu rază medie de acţiune pe coasta sa estică, a anunţat vineri că nu poate garanta securitatea misiunilor diplomatice de pe teritoriul său începând cu data de 10 aprilie, sugerând iminenţa unui tir cu rachetă sau a unui test nuclear.

Marţi, regimul nord-coreean a agitat spectrul uinui război 'termonuclear' şi a făcut apel la străinii aflaţi în Coreea de Nord să se pregătească să părăsească ţara. Prim-ministrul japonez Shinzo Abe a reiterat miercuri că guvernul său ia 'toate măsurile posibile pentru a proteja vieţile japonezilor şi pentru a asigura securitatea acestora'. În plus faţă de bateriile Patriot, Tokyo a desfăşurat distrugătoare echipate cu sisteme de interceptare Aegis în Marea Japoniei.

Peninsula Coreea se confruntă cu o escaladare a tensiunilor după lansarea cu succes a unei rachete nord-coreene în decembrie, experiment considerat de occidentali şi de către Japonia ca un test de rachete balistice. Situaţia s-a înrăutăţit după un al treilea test nuclear în luna februarie, ceea ce a atras noi sancţiuni împotriva regimului de la Phenian.