Despre Japonia pe scurt: Arhipelagul japonez are in componenta 6.800 de insule. Peste 70% din populatia tarii locuieste la munte. Primii locuitori ai Japoniei au trait in urma cu 30.000 de ani Inainte de Hristos. Speranta de viata a japonezilor trece de 82 de ani, cea mai ridicata din lume. La intrarea in fiecare casa japoneza, podeaua este mai inalta fie cu 15 centimetri, ceea ce indica faptul ca fiecare care paseste pragul locuintei trebuie sa se descalte si sa-si puna papuci, fie cu 2-5 centimetri, ceea ce inseamna ca si papucii trebuie lasati la usa. 

Legatura cu natura

Japonezii cultiva o relatie speciala cu natura, astfel incat aproape fiecare familie detine, in locuinta, un alcov al frumusetii, destinat sa adaposteasca o planta sau un aranjament floral. Tratat cu rabdare, un bonsai poate fi considerat o mobila de familie si transmis din generatie in generatie. Este o traditie ce dateaza din secolul al V-lea, japonezii creand gradini pentru plimbare, pentru meditatie, pentru ceai, gradini de apa sau de piatra. Ele sunt astfel amenajate, incat sa lase impresia ca omul nu are nici un amestec, totul fiind o opera a naturii. Gradinile japoneze sunt simple, pline de armonie si liniste. Apa constituie un element esential, ea fiind prezenta sub forma de cascade, rausi sau mici lacuri cu insule miniaturale.

Ikebana reprezinta arta aranjamentelor florale, de a reda viata unui buchet, prin crearea unei constructii artistice armonioase. O arta bazata pe princpiile Yin Yang, in variante forme si culori. Scopul ikebana este de a pune in valoare fiecare parte a buchetului, fiecare frunza, floare, tulpina, transformand totul intr-o idee, un mesaj: de la profunzime, spatiu si asimetrie, cer si pamant, la umanitate.

Literatura

Literatura nipona scrisa se intinde pe aproape 20 de secole. Primele opere au fost puternic influentate de cultura chinez, dar politica de izolare a Japoniei au permis dezvoltarea unor forme literare unice. Ulterior, cand tara s-a deschis catre restul lumii, au prins viata caracteristici moderne interesante. Vorbind la modul general, literatura japoneza emana o anumire detasare si indepartare, eroii sau personajele centrale esuand, in cele mai multe cazuri, in eforturile lor.
• Haiku, peomul scurt, este un gen de poezie cu forma fixa, traditional japoneza, alcatuita din 17 silabe repartizare pe 3 „versuri” formate din 5, 7, 5 silabe.
• Monogatari este povestea clasica japoneza, un roman scris in stitlul prozei traditionale nipone, o relatare detaliata, o culegere de nuvele japoneze care cuprind elemente de poezie. Acest gen literar prezinta mai multe categorii, in functie de continut: evenimente fantastice, istorii poetice, povesti aristocrate, de razboi, istorice, etc.
• Setsuwa constituie alt gen literar aparut in Japonia la inceputul erei Heian si desemneaza o anecdota care se bazeaza pe o pretinsa veridicitate a faptelor.

Caligrafia

Este arta unei clipe, este calea de a scrie dintr-o rasuflare. Totul se consuma in cateva secunde, care nu lasa loc de ezitare, drum de intoarcere. O arta care dezvolta puterea de concentrare, fermitatea, dorinta de perfectiune. Ce inseamna, de fapt, caligrafia nipona:
• Echilibrul general al compozitiei
• Forta liniilor drepte
• Delicatetea liniilor curbe
• Diferentiere neta intre liniile fine

Origami

Provine de la verbul a plia in japoneza (oru) si de la cuvantul hartie (kami). Vechi de peste 1000 de ani, origami a fost, la origina, o forma de divertisment al imparatilor niponi. Cu timpul, aceasta arta s-a raspandit in interiorul Japoniei, ajungand acum sa fascineze o lume intreaga, dar adevaratii maestrii sunt in Japonia. Origami este arta de a imprima unei simple bucati de hartie, fara alte accesorii, forme geometrice, de animale, masti.

Chanoyu

Este ceremonia ceaiului, o arta completa, care include ikebana, caligrafia, pictura... Orice persoana patrunde in spatiul destinat ceremoniei ceaiului isi pierde puterea ierarhica. Importante sunt numai relatiile umane. Printre altele, usa catre respectiva incapere este foarte joasa, obligandu-i pe oameni sa se aplece, pentru a intra intr-o alta lume. Ceremonia ceaiului poate fi comparata cu o piesa de teatru, unde toata lumea participa. Decorul este compus din flori, tablouri, diferite obiecte de arta si statuiete. Publicul asteapta intr-o tacere desavarsita, plina de respect, venirea maestrului, care prepara ceaiul cu miscari gratioase, unele extrem de spectaculare si semnificative.

Gheisa

Gheisele sunt artiste profesioniste, care trebuie sa cunoasca artele traditionale, sa stapaneasca arta vorbirii alese si stralucitoare si sa stie sa pastreze un secret, sa cante si sa buna dispuna. Este o arta care se studiaza numai la Kyoto. Tinerele poarta coafuri distincte si costume deosebite.

 
Luni, 11 februarie, are loc evenimentul “Income Club: Seara soarelui răsare”, prilej cu care oameni de succes, antreprenori, manageri, se vor intalni intr-un mediu relaxat si creativ. Evenimentul este sustinut de Suzuki, Evian, Asociatia de Origami Romania si Centrul de Studii Romano-Japoneze.