La sfârșitul lunii trecute, filiala Aqlifoods a companiei japoneze Maruha Nichiro Holdings a raportat prezența inexplicabilă a unui pesticid numit malathion în diverse produse alimentare congelate, produse într-o fabrică din prefectura Gunma, în nord-vestul capitalei Tokyo.

Un miros ciudat a fost detectat în aceste produse de către mai mulți clienți, care au alertat compania, continuă agenția franceză de presă.

Alimentele în cauză, în special crochete și pizza, au fost retrase din supermarketuri, însă mai multe persoane care le consumaseră deja susțin că li s-a făcut rău. Potrivit televiziunii publice NHK, în total, 359 de persoane din 37 de prefecturi au suferit de diaree, vărsături și alte probleme.

Peste 6,4 milioane de alimente au fost retrase de pe piață, însă până la data de 4 ianuarie, doar 1,1 milioane (17%) au putut fi recuperate.

Între 29 decembrie, ziua primului anunț de retragere făcut de Aqlifoods, și 5 ianuarie, compania a primit circa 456.000 de apeluri din partea clienților îngrijorați, a precizat compania, potrivit France Presse.

O anchetă a fost demarată pentru descoperirea originii contaminării. Concentrația de pesticid din produsele în cauză este semnificativă, astfel încât se bănuiește introducerea deliberată a substanței în alimente, mai precizează AFP.