Prima cantitate de gaze naturale a fost extrasa de la o adancime de 1,3 kilometri intr-un perimetru situat la 50 km de insula Honshu. Potrivit estimarilor preliminare, un singur zacamant adaposteste rezerve de metan capabile sa acopere consumul pe 11 an de gaze naturale al Japoniei. Expertii au calculat ca, in totalitate, Japonia ar dispune de 7.000 de miliarde de acest tip de materie prima. Productia industriala va incepe, probabil, in 2016-2018.

„Potential vorbind, hidratii de metan sunt in masura sa provoace o revolutie energetica in Japonia, similara revolutiei gazelor de sist din SUA, dar este un drum cu multe obstacole”, a comentat Yuji Morita, expert al Institutului nipon pentru economie si energie. „Nu este ceva care sa se faca de azi pe maine”, vine in completare Chris Besson, specialist al Agentiei internationale a energiei. In opinia lui, productia comerciala a hidratului de metan va deveni semnificativa spre anul 2030.

Dar Japonia, care a investit miliarde de dolari in punerea la punct a diferitelor metode de obtinere a gazului metan, are nevoie de o astfel de revolutie. Arhipelagul, care nu dispune, practic, de minereuri proprii, este cel mai mare importator de gaz natural lichefiat, cu un volum record de 87,3 milioane tone inregistrat anul trecut si care a costat 62,4 miliarde de dolari.

Daca aceasta revolutie va reusi, Gazprom va fi lovit din plin, scrie cotidianul rus RBK Daily. Compania rusa a angajat un ambitios si costisitor program de dezvoltare a segmentului gazelor lichefiate destinate Japoniei, sperand, totodata, ca preturile la gazele naturale vor ramane ridicate in regiunea asiatica. Dar daca eforturile partii nipone vor fi incununate de succes, planurile Gazprom se vor narui.