Citandu-l pe ministrul nipon pentru politici oceanice și probleme teritoriale, Ichita Yamamoto,  publicatia The South China Morning Post scrie ca Japonia va înregistra aceste insule îndepărtate ca proprietate de stat pentru o administrare mai eficientă a lor. Yamamoto nu ar fi făcut nicio referire la securitatea maritimă sau integritatea teritorială, mai scrie ziarul chinez.

Potrivit Bloomberg, 'insulele se numără printre cele aproximativ 500 de insule care definesc limita apelor teritoriale ale Japoniei', conform unei cercetări realizate de guvernul nipon. Toate aceste insule sunt situate în perimetrul zonei economice exclusive a Japoniei, ceea ce îi acordă drepturi speciale pentru explorarea și exploatarea resurselor marine de aici, în conformitate cu prevederile Convenției Națiunilor Unite privind dreptul mării.

Autoritățile nipone au început să analizeze problema celor 280 de insule încă din luna august, scrie în context agenția rusă de presă ITAR-TASS. Unele dintre acestea se află în proprietatea unor particulari japonezi, altele fac parte din diferite administrații locale din arhipelag. Cu toate acestea, apartenența celor 280 de insule este neclară, mai scrie agenția rusă de presă, indicând că aproximativ 160 dintre ele nu au nici măcar nume.

La solicitarea The South China Morning Post, secretariatul de la sediul central pentru politici maritime a indicat că aceste insule sunt situate 'peste tot în jurul Japoniei'.  Prin naționalizarea acestor teritorii, Tokyo speră să-și consolideze drepturile asupra apelor adiacente, pe fondul acutizării diferendelor cu China asupra delimitării zonelor economice exclusive ale celor două țări în Marea Chinei de Est, mai scrie agenția de presă rusă.

Deși nu există motive să se creadă că cele 280 de insule s-ar număra printre cele în litigiu, această decizie a autorităților de la Tokyo ar putea alimenta temerile Chinei și ale Coreei de Sud cu privire la o strategie de securitate a Japoniei mai fermă în regiune, comentează The Diplomat. Mai ales că această mutare intervine la nici două săptămâni de la vizita premierului japonez Shinzo Abe la controversatul templu Yasukuni la 26 decembrie 2013, potrivit publicației menționate, scrie Agerpres in pagina electronica.