„Snowden, te casatoresti cu mine?”, l-a intrebat Chapman pe cel care, prin dezvaluirile lui legate de activitatea de spionaj mondial a serviciilor speciale americane, a generat un scandal de proportii globale. Mesajul a fost scris in limba engleza pe Twitter.

Presa internationala a comentat imediat gestul fostului spion rus. Astfel, Daily Mail a constatat ca „femeia fatala cu par de foc a fost laconica si plina de gingasie”. The New York Daily News a ajuns la concluzia ca Anna Chapman „este spionul care il iubeste pe Edward Snowden”. Ca in filmele cu James Bond si frumoasele lui partenere.

Edward Snowden se afla de mai bine de doua saptamani in zona de tranzit a aeroportului moscovit Sheremetievo, unde a ajuns venind din Hong Kong, acolo unde s-a retra dupa primele lui dezvaluiri. Fostul consultant al NSA (Serviciul american de securitate nationala), a cerut azil politic in 21 de stat, inclusiv, in Rusia, fara a primi insa nici un raspuns pozitiv. Presedintele Putin a precizat ca Snowden poate primi azil politic in Rusia numai daca renunta sa mai faca publice doumentele pe care le detine si care, a spus liderul de la Kremlin, „fac rau Statelor Unite”.

Anna Chapman a fost arestata in 2010 in Statele Unite sub acuzatia de spionaj. Impreuna cu ea au mai fost retinute alte noua persoane. Ulterior, dupa cateva luni de negocieri intre SUA si Rusia, s-a procedat la un schimb: 10 spioni rusi in schimbul a patru agenti aflati in inchisorile rusesti.