"Relaţia dintre Statele Unite şi Rusia este foarte importantă, fiind marcată, după caz, atât de interese comune, cât şi de divergenţe", a declarat Kerry în cadrul reuniunii "2+2", la care au participat Lavrov, secretanul american al Apărării, Chuck Hagel, şi omologul său rus, Serghei Şoigu. Americanii şi ruşii s-au întâlnit vineri la Washington la nivel de miniştri, cu scopul de a continua dialogul între cele două puteri, care întreţin relaţii foarte reci, şi în contextul anulării, cu două zile în urmă, a unui summit între preşedinţii Barack Obama şi Vladimir Putin.

Această întâlnire "2+2" între secretarul de Stat, John Kerry, şi cel al Apărării, Chuck Hagel, pe de o parte, şi omologii lor ruşi, Serghei Lavrov şi Serghei Şoigu, pe de alta, a avut  loc la Departamentul de Stat vineri înainte de prânz, după care Kerry şi Lavrov s-au întâlnit separat.

Relaţiile diplomatice între foştii inamici din Războiul Rece au coborât la un nivel rar atins în ultimii ani, după ce preşedintele Obama şi-a anulat discutiile bilatelare cu Putin, prevazute pentru începutul lui septembrie la Moscova, înaintea summitului G20 de la Sankt Petersburg, în perioada 5-6 septembrie, unde cei doi oricum se vor întâlni. Justificand aceasta decizie, o adevarata palmă data Kremlinului, fără precedent din anii '60, în istoria tumultuoasă americano-rusă, Washingtonul a invocat "lipsa unor progrese recente" într-un număr de dosare ca apărarea antirachetă, neproliferarea nucleară, comerţul şi drepturile omului. De asemenea, americanii se declară "dezamăgiţi" de ruşi în afacerea Snowden.

Moscova s-a declarat, la rândul ei, "dezamăgită" de decizia preşedintelui Obama. Dar niciuna dintre cele două ţări nu a vorbit de ruptură. "Relaţiile noastre cu ruşii sunt importante, vorbim despre numeroase subiecte, am reuşit să cooperăm şi să găsim noi domenii de cooperare", a oferit asigurări Jay Carney, un purtător de cuvânt al Casei Albe. O purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, a enumerat "punctele de acord", ca dosarele privind "Afganistanul, Iranul,Coreea de Nord", dar şi foarte numeroase "dezacorduri" ca cele privind dosarele "Siria, apărarea antirachetă, drepturile omului" şi contenciosul Snowden, mentioneaza Mediafax.