Adrian Bordea și-a anunțat candidatura printr-un email transmis în acest sfârșit de săptămână membrilor CSM, alături de proiectul de management, potrivit acelorași surse.  Totodată, la funcția de vicepreședinte al CSM ar putea candida procurorul Gheorghe Muscalu, susțin sursele citate, însă acesta nu și-a anunțat oficial candidatura.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se reunește luni pentru a-și alege noua conducere — președinte și vicepreședinte. Candidații pentru aceste funcții se pot înscrie inclusiv în timpul ședinței.

Potrivit site-ului CSM, pe ordinea de zi a ședinței plenului de luni se află atât alegerea noii conduceri, cât și prezentarea raportului de activitate al instituției pe anul 2013, în mandatul procurorului Oana Schmidt-Hăineală, președinte, și al judecătorului Adrian Bordea, vicepreședinte.

În 10 decembrie 2013, plenul Consiliului a luat act de demisia lui Adrian Bordea din funcția de vicepreședinte începând cu 7 ianuarie 2014. Oficiali ai CSM au explicat că Bordea demisionează pentru a se putea alege, concomitent, președintele și vicepreședintele Consiliului.

CSM are în componență 19 membri: nouă judecători și cinci procurori aleși de magistrați în adunările generale ale instanțelor și parchetelor și validați de Senat, doi reprezentanți ai societății civile aleși de Senat și trei membri de drept — ministrul Justiției, președintele ÎCCJ și procurorul general al României. Mandatul membrilor aleși este de șase ani, fără posibilitatea reînvestirii.Consiliul este condus de un președinte, ajutat de un vicepreședinte, care fac parte din secții diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Președintele și vicepreședintele CSM sunt votați dintre cei 14 membri aleși, având dreptul să candideze doar cei nouă judecători și cinci procurori aleși în adunările generale ale instanțelor și parchetelor. Nu pot candida la funcțiile de președinte și vicepreședinte membrii de drept ai CSM: președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, procurorul general al României, ministrul Justiției și reprezentanții societății civile.

Conducerea CSM este aleasă prin votul membrilor plenului, iar dacă președintele este judecător, vicepreședintele trebuie să fie procuror și invers. Cei care vor candida pentru șefia CSM trebuie să pregătească un proiect managerial pentru a-și convinge colegii cu privire la viziunea pe care o au în legătură cu gestionarea competențelor Consiliului și rezolvarea aspectelor legate de resursele umane din sistemul judiciar și proiectele aflate în derulare.