In comentariul sau pe marginea acestui subiect, Times scrie, printre altele, ca afirmatia judecatorului Robert Owen legata de implicarea liderului de la Kremlin in aceasta afacere care, la momentul respectiv, a deteriorat relatiile dintre Londra si Moscova, l-ar putea pune intr-o postura neplacuta pe premierul David Cameron.

Marea Britanie, explica Times, incearca sa reaseze relatiile cu Rusia pe fondul luptei internationale impotriva gruparii teroriste Statul Islamic. Autoritatile de la Londra, continua cotiditianul, "ar dori sa abordeze cazul Litvinenko separat de dialogul general cu Moscova, care a atins acum cel mai coborat nivel de la razboiul rece, dupa ce Kremlinul a anexat Crimeea".

Potrivit The Guardian, judecătorul Owen 'ar putea face statul rus responsabil de moartea' lui Litvinenko, decedat după ce fusese otrăvit cu poloniu-210, o substanţă radioactivă extrem de toxică şi aproape imposibil de detectat. Guardian mentioneaza ca diplomaţi britanici au cerut premierului Cameron să nu decreteze eventuale sancţiuni ca represalii pentru a nu compromite negocierile asupra conflictului în Siria.

Cu trei săptămâni înainte de a se stinge pe patul de spital, fostul agent rus băuse un ceai într-un bar din Millenium Hotel, în centrul Londrei, în compania lui Andrei Lugovoi, si el fost agent FSB, în prezent deputat al unui partid naţionalist rus, şi a omului de afaceri Dmitri Kovtun, şi el provenind din rândurile serviciilor secrete ruse.

În urma anchetei, s-a descoperit o concentraţie foarte mare de poloniu-210 în bar, în special în ceainicul utilizat de Litvinenko. Chiar în seara întâlnirii lor, Litvinenko - opozant al lui Vladimir Putin, stabilit din 1999 în Regatul Unit - s-a simţit rău. Internat pentru îngrijiri intensive la University College Hospital din Londra, el a reuşit - în timpul lentei sale agonii - să discute peste opt ore cu doi detectivi de la Scotland Yard, dându-le detalii preţioase pentru anchetă.

Într-o scrisoare, fostul agent l-a acuzat pe Vladimir Putin că ar fi comanditat uciderea sa, ceea ce Moscova a negat întotdeauna. Cadavrul lui Litvinenko, care obţinuse cetăţenie britanică şi se convertise la islam, a fost înhumat într-un cimitir londonez, închis într-un sicriu de plumb pentru a bloca radiaţiile.