Conform unui comunicat remis joi, tehnologia Anti-Cryptor este concepută pentru a proteja infrastructura IT de programe de tip cryptomalware (care criptează fişierele), informeaza agerpres.

"Nevoia de soluţii complexe de securitate cibernetică, care să protejeze şi serverele, creşte odată cu dezvoltarea infrastructurii IT a companiilor. Este esenţial pentru acestea să abordeze cu seriozitate problema securităţii, pentru că un singur fişier infectat în reţea se poate răspândi rapid, cauzând pagube în toată reţeaua. Programele de tip cryptomalware, de exemplu, se pot infiltra şi cripta întreaga reţea - inclusiv backup-ul - în câteva minute, ceea ce poate duce la oprirea activităţii companiei şi la imposibilitatea de a recupera date importante", se menţionează în comunicat.

Potrivit reprezentanţilor Kaspersky, dacă se iau măsuri corespunzătoare de securitate pentru server, informaţiile importante ale companiei vor fi protejate şi va fi eliminat pericolul ca programele malware să pătrundă în copiile de backup ale fişierelor.

"Kaspersky Lab şi-a updatat aplicaţia de securitate pentru servere, ca să le asigure clienţilor o protecţie solidă împotriva celor mai noi ameninţări malware. Noile caracteristici ale soluţiei fac administrarea securităţii serverelor din companii mai flexibilă şi mai simplă. Soluţia identifică şi scanează zonele critice din serverele unei companii, pentru a detecta programe de tip malware, ajutând la consolidarea acelor puncte din sistemul operaţional care sunt cele mai expuse riscului. De exemplu, scanarea fişierelor Autorun poate contribui la prevenirea infectării cu malware, din momentul iniţializării sistemului şi poate detecta procesele ascunse", se mai precizează în comunicat.

Pentru a proteja companiile de ameninţări complexe, Kaspersky Security for Windows Servers include aplicaţia Startup Control. Pe baza configurării unor reguli care să permită sau să blocheze instalarea unor fişiere executabile, script-uri şi pachete de instalare sau încărcarea unor module de program pe servere, clienţii beneficiază de o securitate îmbunătăţită.

Soluţia foloseşte tehnologia Anti-Cryptor, unică pe piaţă, bazată pe un algoritm patentat de Kaspersky Lab. Aceasta face o analiză pentru a detecta şi proteja fişierele cu mai mulţi utilizatori împotriva criptării - care pune o companie în situaţia de a rămâne fără fişierele necesare şi o forţează să plătească o 'răscumpărare' pentru a avea din nou acces la ele.

Dacă este detectată vreo urmă de activitate malware prin intermediul protecţiei în timp real a fişierelor - Real-Time File Protection - sau prin Anti-Cryptor, este imediat restricţionat accesul la reţeaua de foldere puse în comun şi sunt mutate pe un server sigur, care protejează fişierele de terţe părţi rău intenţionate.

'Cryptomalware-ul reprezintă o problemă importantă pentru companii. În prezent, mulţi infractori cibernetici îl folosesc ca să câştige bani rapid, pentru că o astfel de infracţiune este uşor de pus în practică. Nicio companie nu vrea să piardă informaţii importante, aşa că multe dintre victime plătesc, până la urmă, pentru a li se decripta datele imediat. Numai că infractorii nu respectă întotdeauna învoiala de a decripta datele, după ce primesc banii. De aceea, este important ca o companie să folosească soluţii de securitate corespunzătoare, să facă backup la informaţiile importante şi să crească, în rândul angajaţilor, nivelul de awareness privind securitatea, în loc să se expună la acest joc periculos. Companiile ar trebui să aibă o strategie de securitate proactivă, în loc să reacţioneze în momentul în care li se cere o răscumpărare', a afirmat Konstantin Voronkov, Kaspersky Lab head of endpoint product management.

Aplicaţia este inclusă în Kaspersky Security for File Server, Kaspersky Endpoint Security for Business şi Kaspersky Security for Storage.

Kaspersky Lab este o companie globală de securitate cibernetică, fondată în 1997. Peste 400 de milioane de utilizatori individuali sunt protejaţi de tehnologiile Kaspersky Lab, precum şi 270.000 de companii.