"Astăzi, 9 mai 2016, companiilor KMG International NV (KMGI), Oilfield Exploration Business Solutions SA şi Rompetrol Rafinare SA li s-a comunicat faptul că au fost citate ca părţi responsabile civilmente într-un dosar în curs de anchetă la DIICOT. Aceste evoluţii pot avea un impact negativ semnificativ asupra obiectivelor strategice şi a planurilor de dezvoltare ale KMG în România. KMG a achiziţionat un pachet de 75% din The Rompetrol Group NV în anul 2007. Privatizarea companiei Rompetrol Rafinare a avut loc în anul 2000, acordul de conversie în obligaţiuni a datoriilor istorice ale companiei fiind încheiat în anul 2003. Atât KMG, cât şi KMGI, nu au fost informate oficial de existenţa unor investigaţii precum cele menţionate astăzi în comunicatul de presă al DIICOT (referitoare la activităţi din perioada 1998 - 2003) la momentul achiziţiei acţiunilor The Rompetrol Group NV (în 2007)", se menţionează în comunicatul preluat de agerpres.

Reprezentanţii KMGI îşi exprimă încrederea că, în colaborare cu autorităţile române, investigaţia va fi soluţionată cât mai rapid şi va fi gestionată corect din punct de vedere al comunicării, astfel încât activităţile şi reputaţia companiei să nu fie afectate şi îşi afirmă deschiderea de a colabora cu Guvernul şi autorităţile române pe tot parcursul acestei investigaţii. De asemenea, aceştia informează opinia publică şi partenerii companiei că activităţile rafinăriei Petromidia şi ale staţiilor de carburanţi Rompetrol nu vor fi afectate.

KMG International a realizat investiţii în valoare de aproximativ 4 miliarde dolari începând din anul 2007 pe piaţa locală, în operaţiuni derulate de mai mult de 5.000 de angajaţi din România. Grupul a plătit în perioada 2007 - 2014 mai mult de 12 miliarde dolari la bugetul statului român. Totodată, KMG International şi-a asumat faţă de Guvernul român dezvoltarea unui fond de investiţii mixt româno-kazah, cu un aport de capital de 150 de milioane de dolari şi urmărind o ţintă totală a activelor de până la 1 miliard de dolari, în funcţie de condiţiile de piaţă.

KMG International aşteaptă din partea Guvernului român parcurgerea unor paşi administrativi necesari pentru înfiinţarea entităţii de proiect a fondului de investiţii, în timp ce proiecte în valoare de peste 300 milioane dolari au fost deja identificate şi sunt pregătite pentru a fi transferate către fond şi pentru a fi dezvoltate în România.

Conform unor surse judiciare, reprezentanţii companiei KazMunayGas au fost citaţi marţi la sediul DIICOT în dosarul Rompetrol. Procurorii DIICOT vor pune luni sechestru pe rafinăria Petromidia, în cadrul unui dosar penal care vizează modul în care a fost privatizată rafinăria. Potrivit unor surse judiciare, suma totală pe care se va pune sechestru este de aproximativ 3 miliarde de lei, această sumă reprezentând valoarea estimată a prejudiciului în dosar. Sechestrul va fi instituit pe mijloacele fixe de la Petromidia, acţiuni, dar şi pe conturi bancare ale unor persoane fizice.