De-a lungul timpului, aceasta puternica structura a administratiei americane a devenit o autentica masina de razboi (cibernetic), dotata cu un arsenal de spionaj fara precedent, asa cum o demonstreaza, de altfel, si afacerea Snowden, numele fostului consultant al NSA, care a divulgat unele dintre metodele de supraveghere folosite de Agentie, printre care si sistemul de ascultare PRISM.

Instalata din 1957 la Fort Meade, in statul Maryland, NSA, cel mai mare angajator de matematicieni din Statele Unite, isi desfasoara activitatea intr-un spatiu inchis de 140 de hectare. Institutia dispune, printre altele, de o unitate proprie de pompieri si chiar de propriile sale forte de politie.

Cifrele care invaluie aceasta structura „cu urechi considerabil mai mari” decat cele ale CIA, spre exemplu, sunt vertiginoase. Astfel, Keith Alexander are in subordine 37.000 de angajati – fata de 7.600 la crearea agentiei -, un buget previzional de 4,7 miliarde de dolari (3,6 miliarde de euro) prevazut pentru operatiuni cibernetice in 2014 (bugetul total, secret, este estimat intre 6 si 10 miliarde de dolari) si cel putin 1,7 miliarde de e-mailuri, convorbiri telefonice si alte tipuri de comunicatii interceptate zilnic la nivel mondial. O cifra evocata de Dana Priest si William Arkin, autorii Top Secret America, o vasta ancheta consacrata cresterii spionajului american dupa 2001.

La „centrele de date” din Augusta (Georgia), San Antonio (Texas) si Oahu (Hawai), se adauga imensul complex de stocare a datelor de la Bluffdale (Utah), in curs de constructie. Teoretic, el va dispune de o capacitate de 5 zettaocteti (1 zettaoctet = 10 la puterea 21 octeti). Ceea ce inseamna ca poate inmagazina, prin intermediul unor superputernice servere, un secol de comunicatii mondiale vehiculate pe Internet. Scopul? „Apararea natiunii si protejarea poporului american in fata terorismului cibernetic, pirateria informatica si virusi distrugatori. Dusmanii nostri incearca in permanenta sa fure informatii si sa compromita securitatea SUA”, scrie NSA intr-un document datat noiembrie 2012.

Keith Alexander nu a visat niciodata ca va ajunge unde este astazi. Initial, a dorit sa ramana in armata „timp de numai cinci ani”. Activitatea desfasurata in Germania in calitate de tanar ofiter al serviciilor se spionaj in plin razboi rece va schimba datele problemei si-i va deschide noi perspective. De atunci, ascensiunea lui a fost metodica, pana la obtinerea, in mai 2010, a prestigitiosului grad de general de patru stele. Forta sa? Capacitatea de se adapta la mediul tehnologic in continua evolutie.

In cadrul NSA, agentie pe care o patroneaza cu o mana forte, Keith Alexander piloteaza, de asemenea incepand din 2010, Cyber Command, o entitate speciala formata de 900 de persoane, pregatite sa indeplineasca operatiuni cibernetice ale asa numitei „defense active”. Adica: perturbarea, degradarea, vezi ditrugerea, daca e nevoie, a retelelor inamice.