Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune, într-un interviu acordat unei reviste ungare, că nu crede că USL va rezista patru ani, dar nici nu se va destrăma înainte de modificarea Constituţiei.Întrebat, într-un interviu publicat în ediţia online a revistei HVG, dacă este de părere că USL se va destrăma înainte de modificarea Constituţiei, având în vedere "unele tensiuni care există" între partidele ce o formează, Kelemen a rspus că "nu dă patru ani" coaliţiei. "Chiar dacă nu dau patru ani acestei coaliţii, nu cred că se va produce vreo schimbare înainte de modificarea Constituţiei. Cel mai probabil nu vor fi schimbări până la reorganizarea regiunilor", a răspuns liderul UDMR.

In context, Kelemen a explicat că exemplul Ungariei l-a învăţat că "marile decizii se iau în primele luni de guvernare". Totodată, întrebat dacă după negocierile privind intrarea UDMR la guvernare nu s-ar mai fi putut găsi vreun compromis, cu atât mai mult cu cât participarea Uniunii la guvernare ar fi fost importantă pentru comunicatatea maghiară, Kelemen a răspuns că nu a existat această posibilitate, pentru că politicienii cu care s-au purtat negocierile au aşteptat de la UDMR o "renunţare la sine, simbolică, şi un fel de jurământ politic de credinţă".

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a postat, joi, pe site-ul formaţiunii, acordul de colaborare semnat de Ponta, Antonescu, Kelemen şi Borbely, care a fost încheiat în 1 octombrie 2012 şi prin care USL şi UDMR se angajau să formeze, după alegeri, o alianţă politică parlamentară şi guvernamentală. Potrivit acestuia, liderii USL şi UDMR au convenit că, în cazul în care USL nu va deţine majoritatea absolută, UDMR urma să anunţe în seara alegerilor susţinerea unui guvern USL-UDMR, cu un premier desemnat de USL. Totodată, USL şi UDMR trebuiau să promoveze în perioada 2012-2016 iniţiative politice referitoare la modificarea Constituţiei, reorganizarea administrativ-teritorială a României ţinând cont de tradiţiile, cultura şi istoria zonelor ţării, reglementarea drepturilor culturale ale minorităţilor naţionale printr-o legislaţie adecvată, reprezentarea proporţională a cetăţenilor de etnie maghiară în diferite instituţii, structuri deconcentrate şi instituţii la nivel judeţean şi local.

Imediat după anunţarea primelor rezultate ale alegerilor, premierul Ponta declara că USL începe discuţii cu UDMR, pentru crearea unei majorităţi constituţionale. O săptămână mai târziu, Ponta anunţa că decizia finală este ca UDMR să nu facă parte din Guvern, mentioneaza Mediafax.