Ca de obicei, cand vine vorba de gaze naturale, Kiev si Moscova discuta parca degeaba. Si, asa cum s-a mai intamplat si alta data, lucrurile vor fi impinse la maxim, inainte de a se ajunge la un compromis. Este un joc al nervilor, din care Rusia a iesit intotdeauna cu imaginea sifonata, Kievul aparand ca vesnica victima.

E adevarat ca, pe fondul crizei din Ucraina, al tensiunilor din estul separatist al tarii, dupa anexarea Crimeei de catre Rusia si, mai ales in contextul sanciunilor impuse de Occidentul impotriva Moscovei, imaginea Kremlinului este deja puternic sifonat. Aparent, Rusia nu ar mai avea ce pierde, dar nu ... De fapt, Moscova a ajuns intr-o faza, cand orice alt pas gresit ar putea-o costa foarte scump. Oricum, incetinirea economiei si efectul sanctiunilor occidentale au aruncat Rusia cu multi ani inapoi.

In aceste conditii, Rusia este nevoita sa dea inapoi. Iar faptul ca Moscova a evocat o posibila reducere a pretului la gaze pentru Ucraina constituie dovada ca, intr-adevar, Kremlinul incepe sa cedeze. Mai ales ca SUA a amenintat cu noi sanctiuni. Evident, compromisul la care se va ajunge va fi rezultatul unor negocieri la sange.

Gazprom vrea banii pe facturile neachitate. O cerere justificata, intr-un fel sau altul. Pana acum, Kiev a promis ca va plati, daca Moscova revine la vechiul pret, de 268,5 de dolari/1000 de metri cubi. Gazprom refuza o astfel de varianta, afirmand ca ar incalca prevederile acordului in vigoare, in virtutea caruia Ucraina a beneficiat de o reducere de aproape 100 de dolari a pretului la gaze.

Occidentul sustine ca Moscova exercita presiuni asupra Ucrainei, aflata la marginea colapsului economic si deja beneficiara unui ajutor financiar international. Iesind sambata in fata presei, seful Gazprom, Aleksei Miller, unul dintre putinii apropiati ai presedintelui Vladimir Putin care nu a intrat pe lista neagra a Occidentului, a declarat ca, daca Ucraina nu va plati in avans gazul pe iunie, compania pe care o conduce va livra statului vecin numai cantitatea de carburant destinata Europei si care ajunge la beneficiari traversand Ucraina.

„Daca banii nu vor fi varsati, Gazprom va livra Ucrainei atat cat plateste. Iar la granita dintre cele doua tari va ajunge doar volumul de gaze necesar Europei si pe care Ucraina are obligatia de a-l tranzita in deplina siguranta”, a precizat Miller. Se va tine de promisiune? Probabil nu se va ajunge aici. Oricum, este de preferat sa fie evitata o astfel de situatie.

Posibil ca in cele doua saptamani ramase, se va gasi o solutie: Kiev va reduce din datorii, Moscova va accepta un pret mai mic pentru Ucraina. Dar pana atunci, tensiunea se va mentine, acuzatiile vor curge si de o parte si de alta.