"Readucem in actualitate proiecte privind producerea de combustibil nuclear in Ucraina, avand in vedere ca dispunem atat de materie prima, cat si de capacitati proprii",  declara recent viceministrul ucrainean al energiei, Vadim Ulida.

A fost pusa la punct inclusiv o strategie de actiuni pana in 2010 si care prevede, printre altele, constructia unor depozite centralizate pentru combustibilul nuclear si 11 noi reactoare, costul acestora din urma fiind calculat la 22,5 miliarde dolari, din totalul de 32,5 miliarde de dolari, necesari pentru ca Ucraina sa devina independenta de gazul rusesc.

Inghetat in 2005, proiectul depozitului nuclear a fost readus la lumina la sfarsitul lunii iunie. In ceea ce priveste noile blocuri energetice, situatia este incerta. Acordul semnat in 2010 de Energoatom si Rosatom cu grupul american Holtec International privind constructia a doua reactoare la centrala de la Hmelnitski "atarna in aer".

Cu cele 15 reactoare ale sale, Ucraina ocupa pozitia 10 mondial dupa numarul acestora. In prezent, centralele atomice asigura aproape 50% din productia de energie a tarii, potrivit datelor Energoatom, iar daca ar functiona la capacitate maxima, acest procent s-ar ridica la 60%. Se va ajunge la 70-90% cu inca doua reactoare.

In ceea ce priveste rezervele de uraniu ale Ucrainei, ele se situeaza intre 135.000 si 200.000 de tone, adica suficient pentru cel putin 100 de ani.