Kievul acuzase deja Rusia că a doborât un avion de transport militar de tip An-26, care s-a prăbuşit luni în apropiere de frontiera rusă.

Patru dintre cei opt membri ai echipajului avionului An-26 au fost salvaţi, doi au fost luaţi prizonieri şi doi au murit, a precizat joi Consiliul de Securitate Naţională şi Apărare.

Potrivit unui purtător de cuvânt al acestei instituţii, Andrii Lissenko, avionul ucrainean a fost doborât miercuri în jurul orei locale 19.00 (19.00, ora României).

Denunţând o "nouă provocare", el a adăugat că "un avion militar al Forţelor Aeriene ale Federaţiei Ruse a tras o rachetă asupra aparatului (de tip) Su-25".

Pilotul s-a catapultat şi "a fost evacuat de unităţile noastre într-un loc sigur. El este bine, nu a fost rănit", a adăugat Lissenko.

Aparatul Suhoi Su-25 este un avion de atac la sol dezvoltat în Uniunea Sovietică în anii '70.

Moscova nu a reacţionat încă oficial la declaraţiile ucrainene privind distrugerea avionului de transport An-26, iar incidentul a sporit tensiunea între cele două ţări, Ucraina continuând să acuze Rusia că susţine rebeliunea separatistă din est.