Referindu-se la posibila structura a exporturilor către UE, ministrul ucrainean a menționat că, de fapt, aceasta a fost deja formata din aprilie, cand UE a deschis în mod unilateral frontiera sa cu Ucraina.

"Avem alocate cote de UE, unele vor fi completate, pentru altele inca nu sunt obtinute certificarile" - a spus ministrul, subliniind că întreprinderi agricole individuale au intrat pe piața UE începând cu anul 2005. "Unii - cum ar fi producatorii de carne de pasăre - au început sa exporte in UE inca din 2005-2006", - a mai spus ministrul.

Potrivit estimarilor asociației Clubul Ucrainean al Afacerilor Agricol (UKAB), exporturile agrare catre UE vor creste anul curent cu 8,3-14,3%, comparativ cu 2013. În termeni absoluți, veniturile proiectate vor fi de 4.8-5.1 miliarde de dolari.

În plus, potrivit UKAB, in urma semnarii partii economice a Acordului de asociere cu UE, exportatorii ucraineni vor castiga din taxele anulate 140 de milioane de euro.

Pe 27 iunie Ucraina, Republica Moldova si Georgia au semnat cu Uniunea Europeană partea economică a acordului de asociere, care prevede crearea unei zone de liber schimb.

Acordul de asociere între Uniunea Europeană și cele trei republici foste sovietice va trebui să fie ratificat de toate cele 28 de state membre UE.