Aceste negocieri - puternic încurajate de către europeni şi Rusia şi care reunesc în Ucraina Rusia şi OSCE, cu participarea insurgenţilor - s-au blocat din cauza alegerii locului. Oraşul Doneţk - propus de către rebeli - a fost respins de Kiev din motive de securitate, un stat UE a fost respins ca inacceptabil tot de către insurgenţi, deoarece liderii lor sunt vizaţi de interdicţii cu privire la eliberarea vizelor de călătorie în cadrul sancţiunilor, iar oraşul Minsk, capitala Belarusului, nu a fost acceptat nici el.

"Am avansat o idee. Dacă se dovedeşte imposibil să ne întâlnim personal, în contextul în car trăim într-o lume modernă, de ce să nu începem să vorbim printr-o videoconferinţă pe Skype", a declarat şeful diplomaţiei ucrainene Pavlo Klimkin într-o conferinţă de presă. "Dar nici aşa nu merge", a adăugat el imediat, fără să precizeze cine se opune acestei idei.

Data următoarei runde de negocieri nu a fost stabilită încă, a precizat ministrul.

 "Lucrăm la acest aspect zilnic. Consider că este necesar să purtăm acest dialog. Dar, din nefericire, nu pot să spun când va avea loc", a mai declarat Klimkin.

Într-o reuniune a miniştrilor de Externe ucrainean, rus, francez şi german, săptămâna trecută, la Berlin, participanţii s-au pus de acord să aibă loc o reuniune a Grupului de contact. În urma unor consultări dificile, acesta s-a reunit duminică, la Kiev, dar fără separatişti şi fără să conducă la un rezultat concret.

Negocierile sunt blocate din cauza unei divergenţe de fond. Moscova şi europenii - într-o măsură mai mică ar vrea să se avanseze rapid către un nou armistiţiu, în timp ce Kievul, invocând eşecul armistiţiului care a expirat pe 30 iunie, pune condiţii pe care Rusia şi separatiştii refuză să le analizeze.