„Rusia nu va lasa acest apel fara atentie”, au precizat surse neidentificate din administratia presedintelui rus. RIA Novosti aminteste ca, anterior, Sovietul suprem (parlamentul) al Crimeii a creat o unitate speciala pentru asigurarea ordinii, subordonata exclusiv puterii locale.

In ajunul acestei luari de pozitie a Moscovei, premierul Ucrainei, Arsenie Iatseniuk, a declarat ca Rusia actioneaza in Crimea dupa un scenariu al prezentei militare si a cerut Kremlinului „sa-si retraga trupele” din Peninsula.

„Reiteram apelul nostru catre Rusia de a retrage trupele si de a respecta acordurile bilaterale”, a spus Iatseniuk, unul dintre liderii partidului „Batykivshina”. „Indemnul nostru este ca pe cale pasnica si a dialogului politic sa fie rezolvata criza din Crimea, generata de prezenta neadecvata a rusilor pe teritoriul republicii autonome”, a continua premierul ucrainean.

„Am discutat cu vicepresedintele SUA, Joe Biden, cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu cancelarul german, Angela Merkel si cu o serie de ministrii de externe din UE. Pozitia lor este foarte clara: toti s-au pronuntat ferm in favoarea pastrarii integritatii teritoriale a Ucrainei, subliniind ca nimeni nu are dreptul sa se amestece in treburile interne ale Ucrainei”, a adaugat Iatseniuk.