Lucrările principale de construcție la Facilitatea antirachetă din cadrul Bazei militare de la Deveselu, în aplicarea Acordului între România și Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice, vor începe luni, 28 octombrie. Momentul va fi marcat printr-o ceremonie oficială la care vor participa oficialități române, americane și din partea NATO, relateaza Agerpres in pagina electronica.

"Acesta este momentul așteptat, după care lucrurile vor începe să se schimbe pentru zonă, pentru localitatea Deveselu. Deja se observă schimbări, au fost localnici care s-au angajat, se colectează taxele mai bine. Până acum au fost angajați, de către firmele care efectuează lucrări de construcții în baza militară, aproximativ 70 de persoane din Deveselu, dar sunt și alte zice de persoane din comunele învecinate, din municipiul Caracal", a afirmat edilul.

Aliman a precizat că firmele de construcții ce lucrează în prezent în Baza Deveselu au angajat ingineri în construcții, muncitori cu pregătire în domeniul construcțiilor, mecanici de utilaje grele, buldoexcavatoriști, șoferi de camioane, macaragii etc.

În următorii doi ani, numărul locurilor de muncă va crește, mai susține primarul. "Aici vor lucra, după momentul de luni, 28 octombrie, aproximativ 700 de persoane care vor fi angajați ai firmelor de construcții, de aceea așteptăm momentul începerii oficiale a construcțiilor, pentru că după aceea lucrările vor demara în forță. Vor fi locuri de muncă chiar și persoane fără calificare. Vor începe, spre exemplu, lucrările pentru rețeaua de canalizare din bază, va fi nevoie și de muncitori necalificați", mai spune primarul Ion Aliman.

Acesta consideră că odată cu creșterea numărului persoanelor care au loc de muncă, taxele vor fi colectate într-o proporție mai mare, va crește bugetul local.

Ion Aliman menționează că se observă deja schimbări în colectarea taxelor și impozitelor. "A crescut gradul de colectare anul acesta față de alți ani, până la această dată suntem la 87% cu gradul de colectare a taxelor și impozitelor locale. Am făcut și o campanie de informare a cetățenilor despre necesitatea colectării taxelor și oamenii au răspuns pozitiv", a adăugat edilul. El a mai menționat că, șantierul de construcții din baza militară va aduce clienți pentru hotelurile și pensiunile din zonă, în special din Caracal, pentru firme de catering, deoarece firmele care au încheiat contracte pentru lucrări de construcții în baza militară au început să se intereseze de cazare și de masă pentru angajați.

Primarul din Deveselu subliniază că localitatea este ca oricare alta din țară, dar care începe să cunoască schimbări în bine. "Deveselu este ca orice comună, deocamdată. Este precum o rotiță care a început să se miște un pic, probabil că lucrurile se vor schimba mai mult în bine de acum încolo, la finele anului 2013, când va funcționa sistemul de apă și canalizare, la începutul anului viitor, când toate locuințele vor fi racordate la sistemul de apă, în 2014 când vom avea rețea de gaze și drumuri asfaltate", a indicat primarul Ion Aliman.

El a precizat că investiția în alimentarea cu apă și rețeaua de canalizare, demarată în prima parte a anului, este aproape finalizată, iar calitatea apei ce va curge la robinetele din Deveselu este foarte bună. "Puțurile pentru apă sunt forate la 65 de metri adâncime, debitul apei la pompe poate ajunge la 7 metri cubi pe secundă. A fost făcută și stația de clorinare a apei, laboratorul de analize, stația de epurare va fi montată în următoarele două săptămâni. Anul viitor sperăm să fie introdusă rețeaua de gaze naturale. Modernizarea drumurilor va fi făcută după introducerea gazelor naturale, pentru că altfel s-ar distruge asfaltul când vor fi făcute săpăturile pentru rețeaua de gaze", a mai adăugat Ion Aliman.

El a menționat printre schimbările ce vor avea loc la Deveselu și reabilitarea unităților de învățământ, un proiect ce va finanțat și coordonat de către Ambasada SUA la București.

Potrivit primarului, anul acesta în comuna Deveselu au fost investiți 10,5 milioane lei pentru alimentarea cu apă, canalizare, construcția unui drum de acces spre unitatea militară, finanțarea fiind făcută din fonduri guvernamentale. Pentru anul 2014 sunt prognozate investiții de două milioane de euro pentru rețeaua de gaze naturale și de aproximativ opt milioane de lei pentru reabilitarea infrastructurii rutiere.

În Baza militară Deveselu s-au construit deja facilități temporare destinate personalului angrenat în construcția Facilității. Facilitatea de apărare antirachetă a SUA va fi localizată în cadrul Bazei Militare de la Deveselu și se preconizează că va deveni pe deplin operațională la orizontul anului 2015. Se estimează că vor fi necesari aproximativ 200 de militari, angajați civili și personal contractat pentru operarea acestei Facilități.

Parte a programului antirachetă al SUA pentru Europa (European Phased Adaptive Approach), Baza Militară Deveselu este prevăzută să atingă capacitatea operațională la orizontul anului 2015.  Baza Deveselu va constitui contribuția României și un element important al arhitecturii sistemului de apărare antirachetă dezvoltat de NATO.