Schimbarile din sectorul bancar al Ucrainei au intervenit odata cu declansarea crizei financiare mondiale, in 2008. De atunci, bancile rusesti si-au consolidate prezenta pe piata ucraineana, in timp ce alte instituţii europene de creditare şi-au retras operaţiunile din acest stat.

Acum, turbulentele din Ucraina, care au antrenat o depreciere record a monedei nationale, obliga bancile la o noua revizuire a a pozitiei lor. Sa ramana sau sa plece, este intrebarea la ordinea zilei? Dupa toate probabilitatile, bancherii vor astepta să vadă direcţia în care se îndreaptă noul Guvern de la Kiev.

„Trebuie să iei o decizie, dacă îţi asumi pierderile sau te retragi, ceea ce ar putea provoca pierderi şi mai mari”, explica un bancher. Printre băncile care şi-au redus din 2008 expunerea în Ucraina se numara Commerzbank (Germania), Erste Group Bank (Austria) şi Swedbank (Suedia). Grupul italian Intesa Sanpaolo a anunţat în ianuarie vanzarea subsidiarei sale din Ucraina, in timp ce Raiffeisen Bank International, al doilea mare creditor din Europa emergentă, analizeaza varianta unei retrageri de pe piaţa ucraineană.

Oricum băncile străine prezente în Ucraina şi-au redus activele. „Singurele care se extind în Ucraina sunt institutiile ruseşti, dar şi viitorul lor în aceasta tara este destul de incert”, a estimat analistul Timothy Ash, de la Standard Bank.  Ar mai putea ramane în Ucraina banca ungara OTP Bank şi italienii de la Unicredit.

Temerile privind o posibilă criză bancară în Ucraina s-au amplificat după ce Banca Naţională a anunţat că depozitele bancare s-au redus cu aproximativ 7% în doar trei zile. Noul guvernator al Băncii, Stepan Kubiv, a informat, miercuri, că rezervele valutare au scăzut până la 15 miliarde de dolari, de la 17,8 miliarde de dolari la data de 1 februarie. S-au diminuat cu 7% inclusiv depozitele bancare, până la 30 de miliarde hryvna (3,3 miliarde de dolari) în perioada 18 - 20 februarie, când violenţele din Kiev au atins punctul maxim.