Forumul economic mondial de la Davos, organizata in fiecare an la sfarsitul lunii ianuarie, a fost inaugurat de premierul Japoniei, Shinzo Abe, a carui politica de relansare economica a dat nastere termenului de Abenomics. Tema: Reshaping the world, o lume scufundata de ani de criza financiara si care se incearca acum sa revina pe crestere, una timida si foarte masurata.

La conferinta si-au dat intalnire 2.500 de participanti, printre care 40 de sefi de stat sau de guvern, 1.500 patroni de intreprinderi, sefii tuturor marilor organizatii internationale, de la Natiunile Unite si Fondul Mondial International, la Organizatia mondiala a comertului, lideri spirituali si intelectuali.

In conditiile in care criza datoriilor se indeparteaza, iar o deflatie se contureaza la orizont, asa cum a subliniat, printre altele, directorul FMI, Christine Lagarde, forumul creat de inginerul si economistul german Klaus Schwab se va concentra asupra patru subiecte principale. Definite mult timp drept paguba colaterala a globalizarii, inegalitatile sunt percepute in prezent ca o amenintare susceptibila sa impiedice o revenire durabila la crestere.

Prin urmare, problema va fi abordata din perspectiva crearii de locuri de munca pentru tineri. O misiune dificila, avand in vedere ultimul raport al Organizatiei mondiale a muncii, potrivit caruia exista premise ca numarul somerilor sa sporeasca la nivel global, ajungand de la 206 milioane de persoane in 2014 la 215 milioane in 2018.

Al doilea mare subiect vizeaza educatia, transporturile si sanatatea. Daca revolutia numita Internet este deschizatoare de noi oportunitati, ea este, in egala masura, sinonima distrugerii a multor locuri de munca din diferite sectoare de activitate. Prin urmare, lucrurile trebuie astfel reglementate, incat sa se evite o implozie generalizata, dupa modelul actualului big-bang din mass-media si industriile culturale.

A treia mare tema – societatea civila, in plina neincredere fata de elitele politice si economice. In sfarsit, ultimul subiect vizeaza intrarea in scena, pana in 2050 a noilor „emergente”, precum Peru, Filipine sau Birmania.