Pe de alta parte, Madrid a continuat punerea Cataloniei sub tutela sa, preluând frâiele guvernului şi ale poliţiei din regiune, la o zi după declaraţia de independenţă fără precedent făcută în parlamentul regional, respinsă în unanimitate în Europa.

Astfel, a fost destituit şeful poliţiei catalane, emblematicul Josep Lluis Trapero, anchetat deja pentru "nesupunere". In acelasi timp, Ministerul de Interne a preluat controlul asupra poliţiei locale, iar şeful guvernului conservator Mariano Rajoy a devenit prima autoritate în Catalonia. Potrivit presei, aproape 150 de înalţi responsabili ai administraţiei catalane vor fi demişi din funcţiile lor.

Gestiunea zilnică a Cataloniei va fi delegată vicepremierului spaniol, Soraya Saenz de Santamaria, care va lua locul secesionistului Carles Puigdemont, destituit vineri seara cu toată echipa sa. Domneşte încă incertitudinea asupra reacţiei liderilor secesionişti la destituirea lor, în condiţiile în care Parchetul General urmează să declanşeze săptămâna viitoare urmăriri penale pentru "rebeliune" împotriva lui Puigdemont, care riscă închisoarea.

"Puigdemont, la închisoare!", "Ceea ce s-a întâmplat în Catalonia este o ruşine", au scandat, in acest context, cele câteva mii de persoane adunate în Plaza de Colon, numită astfel în cinstea navigatorului spaniol Cristofor Columb şi simbol al grandorii Spaniei.

Totodată, unii dintre manifestanţi au denunţat convocarea alegerilor de către guvernul central al lui Mariano Rajoy, care a dizolvat vineri parlamentul catalan dominat de secesionişti şi l-a destituit pe premierul separatist al regiunii, Carles Puigdemont. "Nimic nu se va schimba în următoarele două luni", când va fi organizat scrutinul, la 21 decembrie, iar riscul unei escaladări a situaţiei este real, consideră Carlos Fernandez, inginer în vârstă de 41 de ani, unul dintre manifestanţi.