Inainte de toate, Putin si-a dorit sa determine Occidentul sa colaboreze cu Moscova, sa scoata Rusia din izolatie si sa obtina, daca nu anularea sanctiunilor, macar o reducere a acestora. Si, de asemenea, sa oblige, oarecum, lumea civilizata sa uite de Ucraina. Avioanele ruse din Siria au fost doar inceputul acestei povesti. A fost o mutare de adevarat maiestru.

Putin a asezat astfel piesele pe tabla de sah, incat adus Occidentul in impas, nelasandu-i nici o alta varianta de mutare, decat cooperarea cu Moscova. Dupa care Putin a asteptat. Si Parisul a fost cuprins de teroare. Nu, subliniaza Newsweek Polska, Rusia nu are nici un rol in atentele din capitala franceza. Strans cu usa in Siria, Statul Islamic a reaactionat in felul lui.

Si nu e nevoie de experti renumiti in problematica Orientului Mijlociu sau o retea extinsa de informatori pentru a intelege ca, mai devreme sau mai tarziu, razboiul impotriva Statului Islamic se va muta in Europa. Atacul terorist de la Paris va determina o revizuire a aliantelor globale, crede publicatia citata.

Sah. Rabdarea lui Putin a dat roade. Insusi Occidentul i-a propus lui Putin sa colaboreze. Se vorbeste deja tot mai deschis despre o operatiune terestra. Ceea ce presupune nu doar o conlucrare cu armata lui Assad, acuzata, printre altele, de comunitatea internationala, de crime odioase, dar si cu Rusia. In conditiile actuale, nimeni nu-si mai poate imagina o astfel de manvra fara acordul Moscovei.

Alta victorie repurtata de Putin - slabirea Europei si o crestere incredibila a influentei organizatiilor nationaliste. Liderul de la Kremlin lucreaza de mult la asta, iar acum are posibilitatea sa-si atinga obiectivele. Dupa toate proababilitatile, atentatele din capitala Franta vor influenta, de asemenea, bugetele alocate apararii de tarile UE. Care cu siguranta vor creste, dar nu in favoarea realizarii de noi arme, ci vor fi directionate spre lupta impotriva terorismului.

Si, in sfarsit, Ucraina a trecut pe un plan secund. Este posibil ca statele implicate in negocierile de la Minsk, Franta si Germania, vor da dovada de mai multa flexibilitate fata de proiectul lui Putin pentru Donbas. Se poate spune, prin urmare, ca Putin a invins la masa de sah. In primul rand pentru ca liderul de la Kremlin si echipa lui sunt experti in planificarea de operatiuni speciale. In plus, ei isi permit sa actioneze in afara legii si fara a tine cont de pararea alegatorilor.

Pe de alta parte, spre deosebire de politicienii occidentali, Putin si ai lui au arata care este adevaratul lor dusman. Nu e nici islamismul si nici Ucraina, folositi ca adversari tactici in jocul impotriva altora. Marele dusman al presedintelui Putin este, de fapt, Occidentul, confluzioneaza Newsweek Polska.