Lacul a aparut in mod misterios la inceputul lunii iulie in desertul tunisian. Oamenii din zona s-au bucurat. Autoritatile s-au ingrijorat. "Exista un risc real ca apa sa fie contaminata si cancerigena", a explicat ziaristul tunisian Lakhdar Souid.

In iulie, mercurul termometrelor a urcat, in Tunisia, pana la 40 de grade Celsius. Descoperirea absolut surprinzatoare a acestui lac, a carui adancime atinge chiar si 18 metri, a fost catalogata de unii drept "un miracol".

Dar "lacul de la Gafsa", dupa numele celei mai apropiatei localitati, s-a ivit "in mijlocul unui lant muntos cunoscut pentru minele sale de fosfati", scrie presa internationala.

Iar fosfatii pot lasa in apa reziduuri radioactive.

La doua saptamani dupa descoperire, autoritatile au anuntat ca lacul "nu este bun pentru scaldat", in timp ce expertii analizeaza calitatea apei si originea lacului.

In opinia geologilor, activitatea seismica ar fi putut deschide o falie in roca, lasand sa urce la suprafata apa freatica. "In primele zile, apa a fost limpede precum cristalul. Acum s-a inverzit si este plina de alge, ceea ce inseamna ca nu se improspateaza", a constatat, pe de alta parte, jurnalistul tunisian, precizand ca sunt experti care cred ca apa din lac este de ploaie.