Trebuie sa ne temem de roboti si de automatizarea a numeroase meserii? Nu, raspunde Larry Page intr-un interviu pentru Financial TImes. In opinia cofondatorului Google, progresele tehnologice vor oferi omenirii si modului de lucru avantaje incomensurabile.

Un recent studiu al Universitatii Oxford, sustine ca aproape jumatate dintre meserii ar fi amenintate, pe termen scurt sau mediu, de procesul de automatizare.

Dar daca revolutia industriala a facut sa dispara numeroase meserii slab calificate, revolutia digitala ataca meseriile unde este nevoie de inalta pregatire. Calitatea algoritmilor dezvoltati de societati precum Google, ameninta anumite activitate considerate protejate, cum ar fi analiza financiara, contabilitatea, vezi unele profesii juridice.

Larry Page este convins ca aceste prefaceri nu sunt decat la inceput. Dar, potrivit patronului Google, ele nu vor antrena decat transformari pozitive pentru societate.

Milioane de oameni isi vor pierde jobul? Da, este adevarat. Dar nimeni nu trebuie sa planga disparitia anumitor meserii. "Din momentul in care aceste joburi vor deveni oarecum inutile pe fondul progresului tehnologic, nimeni nu va regreta. Ideea ca toti trebuie sa indeplineasca anumite sarcini numai pentru a pastra un job, ineficient, de altfel, nu are logica pentru mine", a spus Page pentru Financial Times.

El crede ca, dimpotriva, noua muncitori din zece se vor bucura sa vada un robot sau un algoritm inlocuind o meserie invechita. In plus, a adaugat el, aceste tehnologii vor ameliora performantele numeroaselor activitati.

Bine, bine, dar daca vor fi mai putin lucratori, cine va consuma bunurile si serviciile produse de roboti? Nici o grija, afirma Page, pentru ca toate preturile vor scadea.