Complexul va fi construit la Alcorcon, la 15 kilometri sud-vest de Madrid, pe o suprafaţă de 750 de hectare, a declarat şeful guvernului regional, Ignacio Gonzalez, într-o conferinţă de presă. Gonzalez speră ca lucrările de construcţie să debuteze înainte de sfârşitul acestui an.

"Este cea mai importantă investiţie care va avea loc în Spania în următorii ani", a spus oficialul, care a confirmat că legislaţia regiunii a fost modificată pentru ca proiectul să poată fi realizat.

Proiectul va fi realizat în trei etape, iar prima va fi finanţată de Las Vegas Sands în proporţie de 35%, din cele 6,8 miliarde de euro necesare. O licitaţie de oferte va fi lansată în luna aprilie.

Magnatul american al cazinourilor Sheldon Adelson a declarat în septembrie că a ales Madrid în detrimentul Barcelonei pentru construcţia complexului care va avea 12 hoteluri, nouă teatre, trei terenuri de golf şi o sală de congrese, urmând ca în 10-15 ani să fie create până la 200.000 de locuri de muncă.

Proiectul este susţinut puternic de Partidul Popular de dreapta, aflat la putere în Spania şi în regiunea Madrid, şi de organizaţiile patronale, dar este criticat de opoziţia de stânga şi de mai multe asociaţii din cauza "opacităţii" sale.

Oponenţii proiectului afirmă că este o escrocherie şi denunţă modificarea legislaţiei care creează, în opinia lor, "un paradis fiscal" favorabil spălării banilor.