Un studiu al cercetătorilor britanici, publicat miercuri de revista „Nature”, relevă că un compus chimic din mere, struguri și căpșuni ar putea ajuta la creșterea ratei de supraviețuire după un infarct sau atac cerebral. Injectată la scurt timp după producerea accidentulu cardiac sau cerebral, substanța ar putea reduce daunele provocatte inimii și creierului, precum altor organe vitale.

Cele mai multe daune provocate organismului nu sunt provocate de infarctul în sine sau de atacul cerebral, ci de ceea ce se întâmplă atunci când circulația sangvină revine în organul respectiv. Este și motivul pentu care medicii sunt frustrați: deși salvează viața pacientului, totodată se produc o serie de traume substanțiale organismului, unele dintre ele ireversibile. Până acum, mecanismul prin care se produceau aceste traume era necunoscut.

Medicii și biologii de la Univesitatra Cambridge au descoperit mecanismul de producere a traumelor post-infarct sau post-atac cerebral și, apoi, au reușit să afle și ce anume poate ajuta la diminuarea semnificativă a riscului de producere a acestora.