In opinia publicatiei, nu conteaza ca Syriza, formatiunea stanga care a castigat alegerile de duminica si care a promis sa puna capat politicii de austeritate impusa de creditorii tarii, FMI, BCE si UE, nu a obtinut o majoritate parlamentara. Votul a demonstrat fara drept de tagada dispretul grecilor fata de liderii europeni, care nu si-au ascuns simpatia pentru guvernul dimisionar.

Esecul celor doua partide elene care au aparat si promovat politica dictata de Europa a fost umilitor. Pasok si Noua democrtie, care, in 2009, au reprezentat 77% dintre alegatori si care in 2012 au reusit sa mobilizeze 42% dintre votanti, nu au obtinut, de aceasta data, nici macar un sfert din sufragiile exprimate.

Grecii au vrut o schimbare. Si au facut-o. Prin votul lor. Este poate prima lectie data de poporul grec partenerilor lor europeni: aceea de a crede ca o schimbare este posibila pe cale democratica. O speranta cu atat mai remarcabila, cu cat Europa a facut tot posibilul pentru a neutraliza democratia, sustine La Tribune.

Prin votul lor, grecii au redus la zero toate manevrele institutiilor europene de a ignora optiunile alegatorilor din ultimii cinci ani. Iar ele au fost nenumarate: politicile economice impuse de troika guvernelor care au venit la putere; santajul practicat de BCE in raporturile ei cu parlamentele si guvernele din tari precum Grecia si Irlanda; "consensul" dintre marile partide aflate la guvernare in Grecia, in 2012, sau, mai inainte, in Portugalia si Spania; presiunile si intimidarile din timpul campaniilor electorale din Grecia, enumera La Tribune.

Cu toate acestea, grecii, care au coborat in numar mare in strada intre 2010 si 2012, dar care, in 2012, au acordat o prima sansa Europei, au demostrat ca ei cred ca in Europa este posibila o schimbare a politicii prin puterea urnelor. In pofida umilintelor si a presiunilor, ei au aratat ca inca mai cred intr-o Europa a democratiei.

Mai marii UE nu trebuie sa abordeze cu indiferenta votul grecilor. Ei trebuie sa accepte decizia lor fara a incerca sa excluda Grecia din zona euro pentru ca poporul elen a ales altceva decat ar fi dorit Bruxelles-ul. Daca, totusi, Grecia va fi scoasa din comunitatea monetara, inseamna ca democratia nu este, in Europa, decat o fatada folosita doar pentru taberele care accepta  o singura politica economica, sustine La Tribune.