Porcul Napoleon. Oficial, in Franta este interzis ca numele de Napoleon sa fie folosit pentru porci. O lege veche de trei secole continua sa impiedice glumele proaste la adresa imparatului.

Fara ketchup la cantina. Tot in Franta, ketchup-ul este interzis in cantinele scolare incapand din 2011. Autorul acestei reguli neobisnuite, Christophe Hebert, presedintele asociatiei nationale a directorilor restaurantelor municipale, a explicat ca prezenta acestui concentrat de rosii constituie „o incarnare a americanismului”.

Nu mai mult de trei inghitituri. In statul american Iowa, consumul de bere este reglementat. Spre exemplu, daca un borbat este in pat cu o femeie, el nu poate bea mai mult de trei inghitituri. In caz contrar, risca sa fie pedepsit.

Coada de cal. In 2010, ministerul iranian al culturii a interzis anumite coafuri occidentale, considerate decadente. Printre ele si asa numita „coada de cal”. In caz de nerespectare a acestei reguli vinovatii sunt obligati sa achite o amenda destul de piparata.

Nu scoateti pansamentul in public. In Canada, o rana poate fi bandajata sau acoperita cu un plasture, dar nu poate fi dezvelita in public. O lege menita sa impiedice raspandirea unor maladii prin contactul cu sangele.

Fara premergator. Tot in Canada, copiii trebuie sa invete sa mearga singuri. Iata de ce premergatorul este interzis in virtutea unei legi datand din 2004 si elaborata in baza unui studiu care afirma ca respectivul instrument „incetineste dezvoltarea sistemului locomotor” la copii. Cei care ignora aceasta prevedere vor fi nevoiti sa scoata din buzunar pana la 100.000 de euro, valoare amenzilor. In plus, ei pot primi o pedeapsa de sase luni de inchisoare.

Baile, inchise dupa ora 22. In Elvetia, unele legi traznite continua sa ramana in vigoare. Spre exemplu, cei care locuiesc in apartamente, nu au voie sa spele sau sa faca dus dupa ora 22. O regula menita sa protejeze tihna colegului de apartament si a vecinilor.

E cineva sub masina? In Danemarca, proprietarii de autovehicule sunt obligati sa verifice inainte de a introduce cheia in contact daca, intamplator, nu este cineva sub masina. De asemenea, ei trebuie sa testele farurile, directia, franele si claxonul.

Cheile in buzunar. Tot in domeniul auto, dar in Elvetia, de aceasta data, unde lasarea cheilor in interiorul masinii constituie o incalcare a legii. Odata iesit din masina, soferul trebuie sa inchida portierele.

Privirea inainte!. In statul New York, o lege ancestrala interzice barbatilor sa-si intoarca privirea dupa o femeie pe strada si sa o priveasca in mod insistent. In caz contrar, „infractorul” va fi constrans sa poarte ochelari de cal.

Prenume decente. In Danemarca, o lege interzice parintilor sa-si numeasca nou-nascutii cum le trece prin cap. Ei trebuie sa aleaga dintr-o lista oficiala care contine aproape 7.000 de prenume. Daca nu gasesc nimic potrivit, ei pot depune un recurs pentru a obtine aprobarea bisericii. O lege similara este in vigoare in Islanda.