Potrivit sursei, Lenovo a angajat consilieri de la biroul de avocati Stepton & Johnson, fosti angajati CIA si ai Departamentului de Securitate Nationala al SUA. In afara de biroul de avocati, o alta firma, Covington & Burling, va lucra la tranzactia cu IBM.

Valoarea totala a celor doua tranzactii este de 5 miliarde de dolari. Compania Lenovo cumpara active americane in scopul extinderii prezentei sale pe pietele in care a fost reprezentata intr-o masura mai mica. In prezent, domeniul principal de activitate al Lenovo este producerea de PC-uri, dar aceasta piata in ultimii ani si-a redus puternic volumul.

Anul trecut, Lenovo a cheltuit 140.000 de dolari pentru lobby in SUA. Pentru comparatie, cheltuielile Google cu acest scop au fost de 15.8 milioane de dolari, iarl ale IBM - de 6 mil de dolari.

Companiile chineze se confrunta in mod regulat cu dificultati din partea autoritatilor de reglementare ale SUA atunci cand cumpara active in aceasta tara, fapt care explica angajarea unor fosti agenti CIA de catre Lenovo.

In 2011, Huawei a fost nevoit sa suspende achizitia de brevete de la 3Leaf Systems din SUA dupa obiectii din partea statului.

In 2012, un raport al Comitetului de Informatii al Camerei Reprezentantilor afirma  ca aceasta corporatie chineza acorda un sprijin masic serviciilor de informatii si de spionaj din RPC.