Înţelegerea prevede plata a 2 miliarde de dolari şi transferul unui pachet de acţiuni Lenovo pentru a acoperi diferenţa, se arată într-un comunicat comun publicat, joi, de Lenovo şi IBM, transmite Bloomberg.

Companiile au mai negociat şi anul trecut tranzacţia, când afacerea era evaluată la 4,5 miliarde de dolari, fără a ajunge însă la un acord din cauza preţului.

Achiziţia afacerii de servere X86 a IBM include serverele şi switch-urile System x, BladeCenter şi Flex System blade.BM va păstra sistemele mainframe System, Power Systems, Storage Systems, serverele Flex Power şi aplicaţiile PureApplication şi PureData.

Acordul se bazează pe o colaborare de lungă durată începută în 2005, când Lenovo a preluat divizia de PC-uri a IBM, care a inclus linia ThinkPad. De atunci cele două companii au continuat să colaboreze în mai multe domenii de business.

IBM va continua să îşi dezvolte portofoliul de software Windows şi Linux pentru platforma x86. IBM este un dezvoltator software de prim nivel pentru severe x86, cu un portofoliu de mii de produse şi zeci de mii de profesionişti în software şi servicii, care construiesc aplicaţii pentru sistemele x86.

Lenovo şi IBM intenţionează să dezvolte un parteneriat strategic care va include un acord global pentru OEM şi reselleri, privind vânzarea sistemelor IBM entry-level şi midrange precum sistemele de stocare pe disc Storwize, de stocare pe bandă, software General Parallel File System, gama SmartCloud Entry şi elemente ale portofoliului de software IBM pentru sisteme, inclusiv soluţiile Systems Director şi Platform Computing.

7.500 angajati IBM vor trece la Lenovo

În urma tranzacţiei, Lenovo va prelua operaţiunile de servicii pentru clienţi şi pe cele de mentenanţă. IBM va continua să livreze mentenanţă în numele Lenovo pentru o perioadă extinsă de timp, astfel încât schimbările în suportul oferit clienţilor vor fi minime.

Aproximativ 7.500 angajaţi IBM din întreaga lume, inclusiv cei aflaţi în centre importante precum Raleigh, Shanghai, Shenzhen şi Taipei ar urma să fie angajaţi de Lenovo.

Acordul are loc după anunţurile recente făcute de IBM, potrivit cărora va investi peste 1 miliard USD în noul IBM Watson Group şi alţi 1,2 miliarde USD pentru a-şi extinde prezenţa globală în domeniul cloud prin cele 40 de centre de date din 15 ţări aflate pe cinci continente.

Confruntat cu declinul livrărilor de PC-uri la nivel global, şeful Lenovo, Yang Yuanqing, a menţinut producătorul chinez pe creştere prin extinderea în Europa şi America de Sud, precum şi pe piaţa dispozitivelor mobile. Acum, Yang vizează, prin noua achiziţie, intrarea pe segmentul echipamentelor de stocare şi serverelor pentru companii.

Lenovo, în prezent cel mai mare producător de PC-uri din lume, şi-a început ascensiunea spre această poziţie în 2005, prin preluarea diviziei producătoare de computere a IBM. Compania doreşte să se extindă către piaţa echipamentelor pentru stocare de date şi serverelor, pentru a combate astfel efectul declinului pieţei PC-urilor asupra afacerilor.

După preluarea diviziei de PC-uri a IBM, Lenovo a mai cumpărat producătorul german Medion şi producţia de computere a grupului japonez NEC. Compania chineză a devenit anul trecut cel mai mare producător de PC-uri la nivel global, detronând Hewlett-Packard (HP).

Tranzacţia ar putea fi analizată de autorităţile americane pentru un eventual impact asupra securităţii. Autorităţile ar putea întârzia şi chair ar putea bloca preluarea diviziei IBM de către Lenovo.