Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) reflectă noua dimensiune teritorială a politicii de coeziune a Uniunii Europene, a declarat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, conform Agerpres.

Orban a salutat faptul că, în intervalul relativ scurt de timp de când a fost adoptată, în 2011, "Strategia Dunării s-a transformat într-un proces inovativ, care este ghidat de parametri dinamici, precum dezvoltarea durabilă, şi care reflectă noua dimensiune teritorială a politicii de coeziune a Uniunii Europene".

În context, şeful MAEur a subliniat că România - care a iniţiat SUERD alături de Austria - este decisă să rămână un promotor al acestui proiect bazat pe priorităţile Strategiei Europa 2020.

Strategia Dunării este concepută "ca un instrument care să ajute la depăşirea efectelor crizei şi la impulsionarea creşterii economice", a mai afirmat ministrul român.

Leonard Orban a mai apreciat că Strategia Dunării are numeroase rezultate remarcabile, dând ca exemplu programele de cooperare transfrontalieră pe care România le implementează cu ţările din vecinătatea sa.

În acest context, el a enumerat câteva proiectele de succes cu impact macroregional precum podul Calafat-Vidin, recent inaugurat, şi proiecte de monitorizare a calităţii apei, a prevenirii riscurilor de inundaţii şi conservare a ariilor protejate din regiunea Dunării, a precizat MAEur.

Totodată, Orban a subliniat că ţara noastră susţine pe deplin propunerea Comisiei Europene de creare, cu începere din 2014, a unui program special de cooperare transnaţională pentru regiunea Dunării, potrivit sursei citate.

Organizat de Comisia Europeană şi de guvernul landului Bavaria, forumul de la Regensburg are peste 600 de invitaţi din mediul politic, de afaceri, academic şi asociativ din cele 14 state membre ale SUERD.

Inaugurată de comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, reuniunea urmăreşte evaluarea stadiului implementării Strategiei Dunării şi identificarea unor modalităţi de perfecţionare a acestui instrument de cooperare.