La data menţionată, cursul a fost de 4,4847 lei/euro. În sesiunea precedentă, cursul a fost de 4,4749 lei/euro.

Rata de referinţă leu/dolar a urcat de asemenea, cu 2,06 bani, la 3,2755 unităţi.

În acelaşi timp, cursul leu/franc elveţian a coborât de la 3,6609 lei/franc la 3,6591 lei/franc. Rata de schimb stabilită pentru miercuri s-a situat la cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni şi jumătate.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

În debut, euro a fost cotat la 4,4770 lei, în scădere faţă de nivelul de miercuri seară, când schimburile se perfectau la 4,4800 - 4,4815 lei/euro.

În prima parte a sesiunii de tranzacţionare, cotaţiile au oscilat aproape de 4,48 lei/euro, într-o piaţă calmă, în ton cu regiunea, întrucât pieţele încă absorb efectele deciziei Fed de reducere a programului de achiziţii de obligaţiuni.

Fed a redus cu aproape 11,7% programul de achiziţii de obligaţiuni, de la 85 miliarde dolari la 75 miliarde dolari pe lună, făcând astfel primul pas spre desfiinţarea pachetului neconvenţional, fără predecent, de stimulare a economiei. Lichidităţile masive introduse de banca centrală americană în sistemul financiar au susţinut în ultimii ani pieţele de capital la nivel global.

Bursele au deschis în creştere, decizia băncii centrale americane consolidând încrederea investitorilor în revenirea celei mai mari economii a lumii. Bursa de la New York a atins miercuri noi cote record.

Dobânzile afişate joi de băncile comerciale pentru plasamentele în lei pe termen de o zi au rămas la 0,74 - 1,24% pe an. Randamentele la o săptămână se plasau la 1,15 - 1,65% pe an.

Dobânzile sunt în continuare mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, aflată la 4% pe an, minim istoric. Totodată, dobânzile practicate de băncile comerciale sunt foarte aproape de dobânda la facilitatea de depozit practicată de BNR, de 1% pe an.