Libia a cerut din nou Nigerului extrădarea lui Saadi Kadhafi, unul dintre fiii fostului dictator libian Muammar Kadhafi, însă Guvernul acestei ţări, care îl găzduieşte începând din septembrie 2011, a anunţat că nu a luat nicio decizie cu privire la situaţia acestuia, relatează AFP, citat de Mediafax.

"Partea libiană a relevat ameninţări reprezentate de prezenţa unor membri din cadrul fostului regim din Libia pe teritoriul Nigerului", se arată într-un comunicat emis la finalul unei vizite a premierului libian Ali Zidan la Niamey, unde a sosit marţi.

Libia "a reînnoit cererea de extrădare a persoanelor căutate de către justiţie, potrivit regulilor internaţionale, oferind asigurări că acestea vor fi judecate în Libia respectând în totalitate dreptul internaţional".

"În cazul în care aceste persoane ar urma să părăsească Nigerul cândva", Tripoli insistă pentru ca "aceast lucru să se facă spre Libia şi nicăieri altundeva", se subliniază în comunicat.

Nigerul şi-a exprimat disponibilitatea să coopereze cu Libia pentru a soluţiona această problemă", se mai arată în text, fără alte precizări.

"Pentru moment nu am decis nimic, discuţiile vor continua pe baza demersului libian şi a posibilităţilor pe care le oferă dreptul internaţional", a declarat pentru AFP ministrul nigerian de Externe Mohamen Bazoum.

"Chiar dacă o serie de personalităţi au pătruns pe teritoriul Nigerului când se confruntau cu probleme, multe au plecat. În realitate, ei (liderii libieni) se interesează doar de persoana lui Saadi" Kadhafi, a precizat ministrul.

Saadi Kadhafi s-a refugiat în Niger în septembrie 2011, invocând motive "umanitare". Niamey a refuzat până în prezent să îl extrădeze, apreciind că că nu are garanţia că acesta va fi supus unui proces echitabil în ţara sa.

Aproximativ 30 de apropiaţi ai defunctului "Lider" libian s-au refugiat anul trecut în Niger. Autorităţile nigeriene nu au precizat cât timp vor continua să rămână pe teritoriul ţării.

Autorităţile libiene îl acuză pe Saadi Kadhafi că "şi-a însuşit bunuri prin forţă şi intimidare în perioada când a condus Federaţia Libiană de Fotbal". Interpolul a emis o "red notice" pe numele acestuia cerând celor 188 de state membre să îl aresteze.