Libia a anunţat duminică închiderea frontierelor sale cu cei patru vecini de la sud: Algeria, Niger, Chad şi Sudan din cauza deteriorării securităţii în sudul ţării, decretată "zonă militară închisă", au indicat surse oficiale, citate de AFP, relateaza Antena 3.

Adunarea naţională, cea mai înaltă autoritate politică a ţării, a decis "închiderea temporară a frontierelor terestre libiene cu Chad, Niger, Sudan şi Algeria până la organizarea" circulaţiei bunurilor şi a persoanelor cu aceste state, conform textului deciziei publicat de agenţia de presă libiană Lana.

"Regiunile Ghadames, Ghat, Obari, al-Chati, Sebha, Mourzouk şi Koufra din sudul libian sunt considerate ca fiind zone de operaţiuni militare închise, reglementate de legi de excepţie specifice situaţiei", precizează textul.

O deputată care reprezintă oraşul Sebha (800 de kilometri la sud de Tripoli) în Adunarea Naţională, Souad Ganour, a explicat că decizia de închidere a frontierelor este una "temporară până la restabilirea securităţii în sud".

Aceasta a denunţat un "flux crescut de imigranţi clandestini, în aşteptarea unei eventuale acţiuni militare internaţionale în Mali" cu scopul de a alunga grupurile armate care au ocupat nordul statului.

Aceasta a deplâns de asemenea "sporirea violenţei şi a traficului de droguri şi prezenţa grupurilor armate care acţionează fără a fi pedepsite".