Astfel, dupa ce luni, barilul marca Brent din Marea Nordului cu livrare in luna august a atins la Intercontinental Exchange (ICE) din Londra 110,66 dolari, in crestere cu 0,2 dolari fata de valoarea inregistrata vineri, marti, el a coborat la 110,40 dolari, cel mai coborat pret incepand din 12 iunie.

In schimburile electronice de la New York Mercantile Exchange (Nymex), barilul "light sweet crude" (WTI) a cedat 0,15 dolari, pana la 103,91 dolari.

"Brentul incepe saptamana fara schimbari deosebite", dupa ce a pierdut zilele anterioare 2,3% din valoare, cea mai puternica depreciere saptamanala de la inceputul lunii ianuarie, au comentat economistii bancii Commerzbank.

"Libia, unde au fost reluate activitatile la doua dintre cele mai mari terminale ale tarii (Ras Lanouf si al-Sedra, cu o capacitate comuna de 500.000 de barili) reprezinta principala cauza a acestei scaderi", au amintit ei.

Saptamana trecuta, autoritatile libiene si rebelii autonomisti din est au anuntat "sfarsitul crizei petroliere", care a paralizat acest sector de activitate de aproape un an.

"Compania nationala de petrol a ridicat clauza de forta majora aplicata la transportul de titei pornind din aceste doua porturi", au explicat expertii Commerzbank.

Perturbarile care au afectat sectorul petrolier libian in ultimele 12 luni au provocat o scadere puternica a productiei tarii, redusa la mai putin de 200.000 de barili pe zi, fata de 1,5 milioane de barili pe zi in mod normal.