Pozitia adopata de liderii europeni este deplasata, pentru ca „ei stiu de ani de zile ca sunt spionati”, afirma Herve Schauer, administrator al Clusif, Clubul pentru securitate informatica, structura ce regrupeaza sute de intreprinderi de high-tech prezente in Franta, inclusiv gigantii americani. „Serviciile europene de spionau stiau de foarte mult timp si liderii lor de asemenea”, subscrie Gerome Billois, expert al cabinetului francez Solucom. El nu crede sa existe vreun guvern in UE care sa nu fi avut habar de programul PRISM.

„Nici o tara NATO nu ar fi putut ignora existenta unui program precum PRISM, a carui tehnologie este cunoscuta de ani”, a estimat, pe de alta parte, Sean Sullivan, expert in razboi cibernetic la grupul finlandez F-Secure. In opinia lui, actualul scandal nu va schimba nimic. „Dezvalurile vor oficializa situatia, dar NSA isi va continua, evident, de treaba”, a estimat el. „Trebuie sa intelegem ca pe internet, comunicatiile sunt mai degraba niste carti postale decat niste scrisori: toata lumea poate citi ce ai scris”, a concluzionat el.

Jarno Limnell, doctor in stiinte politice si responsabil de securitatea cibernetica la Stonesoft, a estimat ca marea surpriza pentru liderii europeni a fost nu exitenta programului PRISM, despre care stiau, ci „amploarea activitatii de spionaj, care a vizat nu numai adversari, dar si guverne aliate”. Iar acest lucru, a continuat el, „va avea consecinte pentru relatiile diplomatice, pentru cooperare: europenii nu vor mai avea incredere in Statele Unite”, a regretat el.

Pe de alta parte, un expert corean, citat de cotidianul francez Le Point sub acoperirea anonimatului, sustine ca Marea Britanie nu era numai la curent cu intreaga aceasta afara, dar serviciile ei „participa activ” la spionajul global organizat de NSA. „Libertatea agentiilor americane de spionaj evolueaza in functie de climatul geopolitic”, crede Herve Schauer.

„Abuzurile din perioada razboiului rece au impus unele interdictii pentru serviiile americane, dar razboiul angajat impotriva retelei terorite Al-Qaida dupa 11 septembrie 2001, a facut sa cada multe dintre restrictiile psihologice si legale”, a apreciat el.