Iată finaliştii, aşadar, dintre cei înscrişi în concursul organizat de LSRS, şi dintre care va fi ales, de asemenea, şi Studentul Anului:

1.Secţiunea “EUROPA UNIVERSITAR”

Dan Dimitriu

“În 2012, am absolvit facultatea „Vienna University of Economics and Business” şi am fost membru în „Top League” (primii 5% din studenţii dintr-un an). Paralel cu studiul am dezvoltat, împreună cu experţi din diverse domenii, o metodologie („Organic Problem Solving” – OPS) cu ajutorul căreia pot fi optimizate cele mai diverse procese economice într-o nouă manieră, metodologia oferind soluţii inovative. Capacitatea mea de a face legături între diferite domenii, precum şi cea de a analiza şi implementa idei şi recomandări, m-au ajutat să materializez şi să verific ceea ce am descoperit prin OPS, realizând trei proiecte de consultanţă în baza acestei metodologii. Acestea au fost finalizate cu succes, recomandările fiind şi implementate în realitate. Momentan lucrez cu această metodologie la o firmă de consultanţă în Austria şi voi publica o lucrare despre aplicaţiile acesteia în 2013”. Ideea a fost premiată de Microsoft în anul 2010 la Viena, oraş de provenienţă.

Luciana Griebel

“În anul academic 2011-2012 am avut deosebita onoare de a fi studentă la University of Cambridge, programul de masterat al Facultăţii de Drept (LL.M). Am avut şansa de a lucra sub îndrumarea domnului profesor John Bell, QC(hon), FBA, FRSA, în realizarea disertaţiei de drept comparat Telling the Truth, the Whole Truth and Nothing but the Truth: Aspects of Misrepresentation and How they Affect Free Will. A comparative Analysis of English and Romanian Law. Colegiul meu, Peterhouse, mi-a acordat bursa Paul Herbet Steele Scholarship. M-am implicat în activităţile societăţii Peterhouse MCR şi am organizat activităţi sociale pentru studenţii LL.M. La invitaţia domnului David Ainsough, Deputy Director Careers Service, am consiliat studenţii universităţii, cu privire la orientarea în carieră în domeniul dreptului. Am continuat activităţile de voluntariat, prin colectarea de donaţii pentru Crucea Roşie Germania, cât şi consilierea elevilor de la Colegiul Naţional din Iaşi în privinţa aplicaţiilor pentru universităţile din Anglia”. (Oraş de provenienţă: Iaşi)

 

Ioan-Bogdan Magdau

“Am terminat facultatea de fizică în Germania şi sunt acum student la doctorat în Edinburgh. Când privesc înapoi spre multele succese de care am avut parte, nu pot sa nu îmi amintesc şi să le mulţumesc oamenilor din ţară care m-au crescut şi m-au îndrumat să devin ceea ce sunt astăzi. Şi nu sunt singurul! Având imaginea de ansamblu a comunităţii de români atât din Edinburgh, cât şi din Bremen, am realizat că toţi îi mulţumim României într-un fel sau altul. Îi mulţumim, în primul rând, prin faptul că a te numi român în Academia din străinătate e un prilej de mândrie. În ceea ce priveşte locul meu în comunitate, am fost mereu deschis să ajut orice student român, de aici sau din ţară  aşa cum şi eu am fost îndrumat de alţi studenţi români. Pe scurt, sunt mândru sa fiu român, oriunde aş fi în lume; fac tot posibilul pentru a păstra imaginea frumoasă de care se bucură ţara noastră aici şi pentru a întări spiritul de comunitate”. (Oraş de provenienţă: Baia Mare)

 

Mihai Cristian Munteanu

“Sunt originar din Focşani şi momentan studiez matematică la Jacobs University. Fiind în acelaşi timp pasionat de filozofia existenţei umane, îmi place să cred despre mine că sunt un căutător al înţelesurilor din spatele teoremelor pe care le demonstrez. Acum matematica a devenit pentru mine mult mai mult decât un obiect de studiu, este un stil de viaţă. O fac de când mă ştiu şi mă fascinează pe zi ce trece din ce în ce mai mult. Autorul meu favorit este Antoine de Saint Exupery. Îmi place atât de mult tocmai pentru că foloseşte idei abstracte pentru a explica lucruri umane inexplicabile. Am fost atât de inspirat de ideea aceasta încât am început propriul meu blog în care scriu astfel de eseuri (http://mihaihai.blogspot.com). Momentan, cel mai mult îmi place să predau, să vorbesc despre matematică. Din fericire, am nimerit în locul cel mai potrivit pentru a îmi „practica” pasiunile”. (Oraş de provenienţă: Focşani)

 

Alexandra Olteanu

“Mi-a plăcut întotdeauna diversitatea: am mers în stagii şi la concursuri în străinătate, am lucrat ca programator la Microsoft, întâi in Canada, apoi în Statele Unite. Lucrul într-o firmă mare m-a ajutat să definesc direcţia ulterioară de studiu, motiv pentru care am început un masterat în informatică la École Polytechnique Fédérale de Lausanne, în Elveţia. Cred cu tărie că tehnologia, aplicată în moduri inovative şi într-un cadru interdisciplinar, poate ajuta la rezolvarea celor mai grele probleme de astăzi. Recent am fost acceptată să îmi dezvolt lucrarea de masterat la Universitatea din Singapore, unde mă aflu acum. Aici îmi dau seama cu bucurie că, atât în industrie, cât şi în mediul academic, românii sunt foarte bine văzuţi pentru inteligenţa şi pasiunea lor. În calitate de şefă de promoţie şi ambasador al bursei Google Anita Borg, păstrez cu mândrie dorinţa de a fi unul din exemple pozitive româneşti de pretutindeni”. (Oraş de provenienţă: Braşov) 

2.Secţiunea “EUROPA POST-UNIVERSITAR”

Irina Armean

“Sunt doctorandă la Universitatea din Cambridge în bioinformatică şi proteomică. Aici am avut norocul sa fiu acceptată într-un colectiv excepţional, unde mi s-a oferit ocazia sa îmi dezvolt propria idee de doctorat pe tema evaluării interacţiunilor între proteine. În acest mediu simt că doar cerul este limita. Pe lângă publicaţii şi conferinţe internaţionale, seminariile ţinute în calitate de asistent mă încarcă de fiecare dată cu un sentiment de bucurie şi satisfacţie. Pe plan extra-curricular, activităţile întreprinse mi-au fost recunoscute la nivel naţional în Anglia prin distincţia Duke of Edinburgh Gold Award. Dorinţa de a fi un factor pozitiv în imaginea României m-a determinat sa conduc timp de un an comunitatea de români de la Cambridge, menţinând o prezenţă culturală activă la evenimentele tematice locale. În acest timp am reuşit să prezentăm cu succes cultura românească prin arta culinară, îmbrăcămintea tradiţională şi peisajele deosebite, fapt apreciat în mod deosebit de vizitatori”. (Oraş de provenienţă: Târgu Mureş)

 

Gruia Bădescu (foto)

“Cum poţi vindeca un oraş după traumă? Această întrebare mi-a definit atât traiectoria academică interdisciplinară dar şi implicarea socială. Am cercetat problematica reconstrucţiei şi felul în care spaţiul urban relaţionează cu socialul şi politicul de la oraşele germane după război la Sarajevo şi Beirut, unde am studiat relaţia dintre reconstrucţia arhitecturală şi reconcilierea postconflict cu un grant National Geographic Society. Lucrez acum la un doctorat pe tema reconstrucţiei în cadrul grupului de cercetare Conflict in Cities de la Universitatea Cambridge. Dar mă interesează nu numai trauma provocată de război, ci şi problematica oraşului românesc, afectat de sistematizările comuniste şi haosul urbanistic din ultimii ani. Am revenit în România în 2009, mânat de dorinţa de a participa la o schimbare reală. Am lucrat la Planul Integrat de Dezvoltare Urbană al centrului Bucureştiului, am creat un ONG pe dezvoltare locală, şi m-am alăturat mediului ONG la campanii împotriva distrugerilor şi dezvoltării haotice şi absurde din oraşele şi satele ţării. Cred în rolul nostru, al noilor generaţii, în a regândi România şi cred cu tărie în legătura dintre lumea academică şi transformările sociale”. (Oraş de provenienţă: Bucureşti)

Anca Claudia Belme

“Mi-am descoperit pasiunea pentru matematică şi aplicaţiile disciplinei încă de la o vârstă foarte fragedă. La terminarea facultăţii am decis sa plec in Franţa la studii, intâi cu o bursă de masterat de la guvernul francez, apoi printr-o bursă guvernamentală de doctorat. In 2011 am obţinut titlul de Doctor în Ştiinţe la INRIA (institut naţional de cercetare) cu menţiunea de excelenţă. Cercetările mele sunt orientate înspre aeronautică cu scopul utilizării în domeniul industrial. După terminarea doctoratului am efectuat un post-doctorat la Imperial College în Londra, unde am lucrat la un proiect internaţional menit a răspunde provocările noilor tehnologii de reactoare nucleare. Parcursul şi reuşita mea universitară mi-au permis să obţin în urmă cu trei luni de zile postul de lector dr. universitar la Universitatea Pierre et Marie Curie din Paris. Consider ca am ajuns aici deoarece sunt eu, un român educat în România după tradiţiile familiilor şi şcolilor româneşti”. (Oraş de provenienţă: Oradea)

Simina Brânzei

Sunt doctorand în informatică la Universitatea Aarhus, Danemarca. Lucrez în teoria jocurilor, o ramură a matematicii studiată recent în informatică. Teoria jocurilor analizează comportamentul raţional şi are potenţialul de a transforma radical organizarea societăţii  de la construirea sistemelor de transport până la roboţi inteligenţi capabili de munci complexe, precum condusul autovehiculelor şi analiza pieţelor financiare. Pentru doctorat lucrez la modele fundamentale din alocarea resurselor şi studiez protocoale eficiente care pot fi implementate distribuit. În prezent, vizitez Universitatea Carnegie Mellon, SUA, unde colaborez cu grupul de inteligenţă artificială. Deţin diplomele de licenţă şi de masterat de la Universitatea Waterloo, Canada şi am făcut stagii în cercetare-dezvoltare la Google şi IBM. La Aarhus am iniţiat un program de mentorat pentru studentele din informatică şi am afiliat grupul la societatea internaţională ACM. Studentelor începătoare, asociate cu cele senioare, li se oferă modele de succes şi integrare pentru încurajarea acestora să rămână în domeniul informaticii”. (Oraş de provenienţă: Bacău)

 

Maria Secrier

“Sunt doctorandă în bioinformatică la Laboratorul European de Biologie Moleculară, una dintre instituţiile de top în acest domeniu din Europa. Am plecat din micul meu orăşel de provincie, Rădăuţi, după terminarea liceului, din dorinţa de a studia o disciplină care, la acea vreme, nu exista încă în România, bioinformatica. Acest domeniu relativ nou este unul extrem de dinamic şi m-a atras diversitatea aplicaţiilor în domeniul biomedical. Deşi nu fac experimente în laborator, ci lucrez doar pe computer, mă confrunt zi de zi cu probleme interesante de rezolvat, cum ar fi simularea unor procese biologice sau identificarea unor proteine cu rol important în anumite boli. Este un domeniu fascinant. Între algoritmi informatici, aplicaţii biologice şi pasiunea mea pentru fotografie, vreau să îmi continui cariera în bioinformatică în mediul universitar şi sper ca în viitor să am şansa să predau această disciplină noilor generaţii”. (Oraş de provenienţă: Rădăuţi)

3.Secţiunea “AMERICA DE NORD UNIVERSITAR”

Cristian Chiş

“Sunt o persoană căreia îi place să fie provocată intelectual atât în domeniul academic cât şi în cel profesional, să îşi asume riscuri şi să dezvolte relaţii de calitate cu diferiţi oameni. În timpul perioadei de studiu am activat ca membru în cadrul a diferite echipe de conducere şi de realizare a numeroase proiecte, alături de alţi studenţi şi profesori coordonatori; astfel, abilităţile mele privind cercetarea, comunicarea şi funcţionarea în cadrul unei echipe s-au dezvoltat în mod considerabil. Îmi place să călătoresc, să cunosc oameni interesanţi şi pasionaţi cu care să discut probleme şi idei inovatoare din diverse domenii precum diplomaţia, conducerea, psihologia şi antreprenoriatul. Mă consider un lider în proces  continuu de maturizare şi dezvoltare, cu adevărat pasionat de oameni şi dornic să aibă un impact pozitiv în vieţile lor. Despre experienţele mele din cei patru ani de studiu în Statele Unite vorbeşte şi un scurt material video realizat de către Facultatea Roanoke”: http://vimeo.com/28301099. (Oraş de provenienţă: Timişoara)

Ana-Maria Drughi

“În iulie 2010 am absolvit Facultatea de Arhitectură în cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti, obţinând premiul pentru cel mai bun proiect de diplomă al anului. Ulterior, am fost admisă la North Carolina State University College of Design pentru un master în arhitectură, cu o bursă de tip assistantship. În 2012, am primit menţiunea pentru distincţia Kamphoefner Honor Fellowship, acordată celor mai buni 3 studenţi dintr-un an terminal. În prezent, sunt asistentă (teaching assistant) în cadrul North Carolina State University College of Design pentru un curs de introducere în design şi îmi pregătesc proiectul final, un aeroport plutitor (viziune pentru 2150). Am participat cu proiectele mele la expoziţii naţionale şi internaţionale (România, Portugalia, Anglia, Franţa şi Statele Unite), unele fiind publicate în reviste sau antologii de specialitate. În timpul liber, fac  design grafic pentru o societate medicală din Bucureşti şi mă implic în diferite activităţi organizate de North Carolina State University”. (Oraş de provenienţă: Bucureşti)

Horia Ştefan Mania

“Sunt student la universitatea Princeton, unde studiez matematica. Sistemul universitar din SUA permite studenţilor să aleagă ce cursuri vor să urmeze în fiecare semestru. Astfel, am fost capabil să mă înscriu direct în cursurile mai avansate de matematică şi nu numai. Încă din primii doi ani de facultate am fost coleg cu studenţi din anul patru, obţinând note foarte bune. Acum, la început de an trei, am terminat cursurile de profil necesare pentru licenţă. Momentan urmez un curs de doctorat în analiză armonică/funcţională şi învăţ geometrie algebrică sub supravegherea unui profesor. În ultima vară am participat la program de cercetare la University of Minnesota. Experienţa a fost un succes. Am demonstrat un caz particular al unei conjecturi prin introducerea anumitor obiecte combinatorice. Am menţionat acest lucru şi în CV, unde fac referire la articolul pe care l-am scris ca urmare a acestui program. Articolul meu a captat atenţia câtorva profesori de la alte universităţi. Munca mea nu se rezumă doar la matematică. Mi-a făcut plăcere să învăţ noţiuni importante din domenii ca informatica, economia, fizica, istoria sau psihologia. În timpul rămas la Princeton, îmi doresc să continui să studiez matematica la nivel de doctorat, putând astfel să lucrez cu succes în acest domeniu şi după absolvirea studiilor”. (Oraş de provenienţă: Bucureşti)

Horia Andrei Gheorghe

“Pasiunea pentru materiile care m-au cucerit încă din liceu continuă să îmi călăuzească paşii chiar şi aici, la mii de kilometri depărtare de ţară. Studiez fizica şi informatica la Amherst College şi, deşi impresionat de sistemul educaţional pe care îl urmez, îmi este greu să nu apreciez si calitatea educaţiei primită în ţară (atât pur academică, cât şi ca un set de valori). Şi nu cred că o fac sub influenţa dorului natural de casă sau al idealizării trecutului! Spun asta deoarece am reuşit să mă pregătesc în grupe în care majoritatea colegilor sunt în ultimii ani de studiu, astfel că la sfârşitul anului II de facultate voi reuşi să termin aproape toate cerinţele pentru finalizarea celor două licenţe (urmând ca după aceea să continui cu o serie de cursuri de doctorat; semestrul viitor  voi decide între General Relativity şi Symmetries in Physics). De altfel, aceste lucruri au fost apreciate şi la nivel oficial. La sfârşitul primului an de facultate am fost recompensat cu Premiul Basset, oferit pentru excelenţă în cursurile de fizica; de asemenea, am avut ocazia să lucrez în domeniul Fizicii Ultra-reci, ca participant al unui program de cercetare finanţat de Howard Hughes Medical Institute. Încercând să combin cele două materii principale de studiu, îmi doresc ca în viitorul apropiat să fiu membru într-o echipă de cercetare în domeniul calculatoarelor cuantice şi, într-un viitor mai îndepărtat, să ajung să pun în valoare cunoştinţele acumulate acasă, în ţară”. (Oraş de provenienţă: Buzău)

Isabela Pal

“Sunt studentă în ultimul an la Smith College, nivel universitar, double-major: Economics şi Mathematics with Statistics concentration. Admisă la Smith cu aproape full scholarship, am terminat primul an cu 3.92 GPA, cu numărul maxim de credite, acordându-mi-se distincţiile First Group Scholar şi Dean’s List. Pe parcursul anului doi m-am implicat în Clubul de Investiţii al colegiului, care manageriază un portofoliu de $100,000, pentru a câştiga experienţă în analiza acţiunilor pe bursă. Devenind interesată într-o carieră pe Wall Street, am reuşit să obţin un internship în Investment Banking, Media & Telecom group la Deutsche Bank. Petrecând anul 3 de studii la London School of Economics, m-am întors în vara 2012 la Deutsche Bank, de data aceasta în franciza băncii de top: Real Estate, Gaming, Lodging and Leisure group. Performanţa mea de-a lungul celor două veri în industrie mi-a securizat o ofertă pentru full-time job”. (Oraş de provenienţă: Constanţa)

Daniel Iulian Sandu

“După ce am absolvit Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul SNSPA, am primit o bursa Fulbright în Statele Unite, unde am absolvit un Master of Arts in Political Science la University of Cincinnati, Ohio cu GPA 3.99/4.00. Pe lângă educaţia academică primită în mulţi ani de şcoală, am acumulat şi destui ani de educaţie profesională în campanii electorale, campanii de advocacy şi articole jurnalistice scrise în România sau SUA. În 2012 am lucrat pentru Organize for America Ohio, campania de realegere a lui Barack Obama în statul Ohio din postul de Field Director. Pe lângă partea de „cum” se schimbă lucrurile, am învăţat si continui să învăţ şi să înţeleg în fiecare zi „de ce eu?”, „de ce acum?” şi „de ce schimbare?”. (Oraş de provenienţă: Buzău)

4.Secţiunea “AMERICA DE NORD POST-UNIVERSITAR”

Adrian Albert

“Locurile copilăriei mele sunt oraşul Iaşi şi satul Bârnova, unde am trăit până la 19 ani. Anii şcolii i-am petrecut la Liceul Dimitrie Cantemir din Iaşi, unde am învăţat română, germană şi fizică. În 2004, m-am mutat în Germania pentru studii universitare, unde am învăţat în sfârşit şi matematică şi informatică la Jacobs University Bremen. Verile le-am petrecut în SUA, lucrând în cercetare la diverse instituţii şi întâlnind o mulţime de oameni noi. Printre cele mai frumoase amintiri din Germania se numără o excursie cu bicicletele prin Europa (Belgia, Germania, Olanda) cu studenţi din toată Germania organizată de Fundaţia Konrad Adenauer, al cărei bursier am fost în ultimii doi ani petrecuţi la Bremen; am retrăit astfel din spiritul olimpiadelor de fizică din liceu. În prezent, învăţ statistică şi economie la Stanford University din California şi public lucrări de cercetare despre aplicaţii ale inteligenţei artificiale şi metodelor de învăţare statistică în studiul consumului de energie”. (Oraş de provenienţă: Iaşi)

Paul Bogdan, doctor înElectrical and Computer Engineering”, Carnegie Mellon University, Pittsburgh (Oraş de provenienţă: Braşov)

Irina Calciu

“Sunt studentă în Informatică la Brown University. Drumul care m-a adus aici nu a fost uşor, dar a fost pavat cu lecţii importante despre perseverenţă şi motivaţie. Am făcut multe stagii în industrie care m-au învăţat pe ce aspecte tehnice să mă concentrez în timpul studiilor şi care au mi-au oferit o direcţie de cercetare foarte practică. Pe parcursul anilor am înţeles că partea tehnică este importantă, însă suportul şi îndrumarea oamenilor care au parcurs acelaşi drum este esenţială. Aşa am decis să înfiinţez Brown Computer Science without Borders, un grup de studenţi care încearcă să ofere suport moral şi lecţii tehnice elevilor de liceu de la şcolile publice din Providence.  Entuziasmul copiilor mă motivează imens să continui acest program, dar mă şi inspiră în propria mea cercetare. Am înţeles că pentru a schimba lumea nu e nevoie de o descoperire imensă, ci de paşi mici şi siguri”. (Oraş de provenienţă: Bucureşti)

Andreea Corbatâi

“Ţelul meu profesional a fost să devin profesor universitar şi să am oportunitatea să conduc proiecte de cercetare centrate pe explorarea  antreprenoriatului  din ateliere şi comunităţi de voluntari, cu interes către normele de participare, colaborare, creativitate şi inovaţie în acest domeniu.  În primăvara anului 2012 am absolvit doctoratul în Organizational Behavior acordat de Harvard University şi Harvard Business School. În acelaşi an universitar am aplicat pentru poziţii de profesor universitar la şcoli în Statele Unite, Canada, Franţa, Marea Britanie şi Spania, şi am avut minunata oportunitate sa vizitez toate aceste şcoli în postura de candidat şi să îmi prezint proiectele de cercetare în faţa unor audienţe de profil universitar mondial. Dintre ofertele de slujbă primite am ales poziţia la Haas School of Business, University of California at Berkeley. Aceasta este un fit perfect pentru interesele mele de cercetare şi colaborare cu antreprenori, mai ales în domeniul tehnologic, datorită proximităţii cu Sillicon Valley”. (Oraş de provenienţă: Bucureşti)

Sergiu Paşca

“Mi-am dorit să fac cercetare ştiinţifică încă din liceu, când participam la olimpiadele de chimie. Pe parcursul studiilor mele medicale la Cluj, am simţit multă frustrare văzând cât de puţin putem face ca medici pentru pacienţii cu autism, şi am depus eforturi pentru identificarea de markeri biologici pentru aceste tulburări de neurodezvoltare. După absolvire, am obţinut bursa IBRO cu distincţia Outstanding (oferită prin competiţie internaţională unui singur candidat) pentru studii postdoctorale la Universitatea Stanford (iar ulterior bursa Morgridge). În studiile mele de la Stanford am demonstrat pentru prima dată obţinerea neinvazivă, în laborator, de neuroni de la pacienţi cu o formă de autism pornind de la celule din piele. Mai mult, am demonstrat anomalii specifice în aceste celule şi am identificat o substanţă capabilă să le inverseze. Aceste rezultate au fost publicate în prestigioasa revistă Nature Medicine şi articolul a fost numit de National Institute of Mental Health printre cele mai importante 10 studii ale anului. Impactul acestor descoperiri este reflectat şi de obţinerea Premiului pentru Cercetare Inovativă Postdoctorală (din peste 1400 de cercetători postdoctorali din Facultatea de Medicină Stanford), premiul Sammy Kuo pentru Cel Mai Bun Articol în Neuroştiinţe la Universitatea Stanford şi prestigiosul premiu-grant internaţional NARSAD”. (Oraş de provenienţă: Aiud)

5.“ALTE CONTINENTE”

Călin Ciprian Andrei

“Sunt doctorand cu bursă guvernamentală chineză la China Academy of Art, la departamentul de caligrafie. Licenţa şi masteratul le-am făcut la Bucureşti, la Universitatea de Arte, secţia grafică. Nu este prima oară când ajung în China cu bursă. În 2005 am câştigat o bursă de doi ani în China. Planul meu iniţial era de a studia gravura chinezească în lemn, însă pe parcursul primului an (în care am făcut doar limbă chineză) am descoperit caligrafia. Am decis pe loc să-mi schimb domeniul de studiu, iar după terminarea celor doi ani de bursă şi, până în 2011, am mai ajuns de două ori în China reprezentând România la concursul internaţional de limbă chineză „Puntea limbii chineze”. A studia caligrafia este o provocare imensă, domeniul fiind prea puţin studiat de către occidentali. Cu excepţia mea, domeniul nu a mai fost studiat nici de către români într-un mod riguros”. (Oraş de provenienţă: Giurgiu)

Iulian Bulai

“A învăţa presupune conştientizarea principiului cauză-efect. Niciodată nu am avut certitudinea că cele mai promiţătoare cauze vor avea cele mai bune efecte. În schimb am avut încrederea că unele dintre cele mai precare cauze pot avea efecte de neimaginat.
Nu cred că aş fi muncit cu aceeaşi ardoare dacă aş fi avut o copilarie opulentă si dacă aş fi crescut intr-o familie cu resurse puternice. Aşadar ceea ce pentru mulţi ar fi reprezentat un început nu tocmai promiţător, a fost pentru mine cauza unei perioade strălucite de formare umană şi academică. „…Săracia şi nevoiele şi neamul”, dar şi dorinţa de cunoaştere au reprezentat pemisele entuziasmului meu. Prin urmare am ajuns în marile academii şi centre academice din Oslo, Lisabona, Florenţa şi Beijing. Privind mereu înainte sunt constrâns să înţeleg de unde vin şi cine sunt. România a creat cele mai bune circumstanţe pentru ca eu să reuşesc în cariera mea de formator de dezbatere publică. Confirm că avem valori – lipsa opulenţei, ne trebuie mai multe norme – recunoaşterea meritelor acesteia”. (Oraş de provenienţă: Tămăşeni)

Cristian Clinci

“Sunt unul din mulţii români care au plecat la studii în străinătate şi care se întreabă cu îngrijorare dacă societatea românească este pregătită şi dispusă să ne primească şi să ne trateze cum se cuvine după atâţia ani de eforturi, atâţia ani de doruri şi lipsuri, atâţia ani de înstrăinare. Sunt unul dintre acei români care se întreabă dacă visele pe care şi le-a construit în anii de pribegie nu se va întâmpla să-i fie împrumutate sau redefinite, cum uneori se întâmplă într-o societate care este posibil fie să nu fie pregătită fie nu este dispusă să recunoască aceste eforturi şi să le pună în valoare în virtutea temerilor unor oameni care, din confort sau chiar din ignoranţă, se tem să nu piardă o poziţie, un ceva, ce poate nu le aparţine din moment ce nu s-au străduit să se dezvolte personal pentru a-l reţine. Sunt unul dintre aceia care şi-au recunoscut limitele şi şi-au asumat responsabilitatea de a sacrifica timp şi emoţii pentru a se îmbunătăţi, pentru a crea valoare din ceea ce au primit în mod privilegial de la o naţiune atât de roditoare. Bineînţeles,  aşteptările acestora care au investit, precum eu însumi aproape opt ani din viaţă în China şi Coreea la cele mai renumite universităţi din Asia, nu este de conceput sa fie aceleaşi ca ale celorlalţi care au ales să rămână alături de cei dragi, bucurându-se de minunata noastră patrie. Eu tocmai sunt unul dintre acei români, care ştiind cum sunt percepuţi românii în general în lume, îşi doreşte ca lumea să ne privească şi altfel, să vadă că societatea românească se poate schimba şi că este dispusă să se transforme într-o societate demnă de respect. Sunt dintre aceia care vor să participe la aceasta zidărie a integrării României în primul rând într-o Europă în aşteptare de valori care nu au încetat să provină şi din România, cât şi într-o lume în transformare, o lume în curs de mondializare”. (Oraş de provenienţă: Sinaia)

Andreea Duţu

“Am absolvit Facultatea de Construcţii Civile, Industriale şi Agricole la Bucureşti. În acelaşi domeniu, am continuat cu studii aprofundate şi studii doctorale, în cadrul cărora am avut şansa să merg la un stagiu de cercetare în Portugalia. Pentru că cele mai importante atribute care mă caracterizează şi mă ajută în carieră sunt perseverenţa, înaltul simţ al răspunderii şi, mai ales, pasiunea pentru acest domeniu, după doctorat, am obţinut un grant de cercetare în Turcia şi apoi o bursă postdoctorală în Japonia, la Tokyo Institute of Technology, unde, în prezent, îmi conduc propriul program experimental pe structuri cu zidărie înrămată în lemn, sunt înconjurată de oameni deosebiţi, care mă ajută zilnic să mă dezvolt atât profesional, cât şi personal, şi sunt liberă să gândesc, să greşesc şi să evoluez. Îmi doresc să devin profesor în învăţământul superior, să pot să insuflu şi altora pasiunea pentru domeniul construcţiilor şi pentru cercetare”. (Oraş de provenienţă: Buzău)

Cosmin Manea

“M-am născut şi am crescut în Constanţa. Am plecat din ţară la vârsta de 18 ani, în 2008, cu destinaţia Emiratele Arabe Unite. Am studiat timp de 4 ani la Universitatea Americană în Dubai şi am urmat, concomitent, Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul SNSPA (invăţământ la distanţă). Am absolvit Facultatea de Management (BBA) cu onoriul „cum laude”. Am reuşit să îmi împart timpul între cele două facultăţi, dar în acelaşi timp, să mă implic în nenumărate activităţi extraşcolare. Una dintre cele mai importante activităţi de acest gen este parteneriatul cu UNICEF. Am avut şansa să fiu unul dintre membrii fondatori al unui grup în cadrul universităţii, care lucrează cu UNICEF pentru a răspândi informaţii despre HIV/SIDA în toate universităţiile din Emiratele Arabe Unite. Momentan lucrez la Philips Electronics într-un program de internship de un an pe care l-am început încă din timpul facultăţii”. (Oraş de provenienţă: Constanţa)

6.“ROMÂNIA”

Luisa Georgiana Bâcă

“Păstrez încă din copilărie entuziasmul jocului, efervescenţa momentului, dorinţa de a dărui, curajul şi curiozitatea. Astăzi sunt studentă în anul şase la Facultatea de Medicină, sunt colaborator în laboratorul de cardiologie moleculară al profesorului Zoltán Arany de la Harvard Medical School din Boston, am absolvit cursuri de paraşutism, de nouă ani cresc prin voluntariat în cadrul a trei organizaţii non-guvernamentale de excepţie şi de patru am onoarea extraordinară şi puterea de a-mi reprezenta colegii la nivel local, naţional şi internaţional în lupta pentru îmbunătăţirea educaţiei medicale. În medicină mi-am găsit treptat pasiunea adevărată şi, cu sprijinul continuu al universităţii mele şi al unei burse din 2011 a Guvernului României, am avut oportunitatea unei experienţe academice valoroase atât în România, inclusiv în echipa de prelevare-transplant hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, cât şi la Universitatea din Florenţa şi, pe parcursul a trei ani, în SUA la Universităţile Tufts şi Harvard. Cred puternic în educaţie, bunăvoinţă, toleranţă şi în puterea tinerilor de a croi prezentul şi viitorul. Cu sprijinul organizaţiilor studenţeşti din care fac parte, organizez evenimente ştiinţifice, am coordonat Congresul Naţional pentru Studenţi şi Tineri Medici 2011 şi am iniţiat şi condus cel mai mare proiect naţional anual de educaţie medicală din România, Zilele Educaţiei Medicale. În acest an sunt directorul internaţional al departamentului de Educaţie Medicală al IFMSA”. (Oraş de provenienţă: Piteşti)

Flaviu Bodea

“În viaţă întâlnim oameni care ne marchează caracterul şi influenţează potenţialului nostru, făcându-ne să-l explorăm. Învăţăm că nu suntem cu nimic mai deosebiţi faţă de alţii, dar că prin ceea ce avem în noi putem fi mai mult decît…simpli oameni. Asemenea persoane mi-au umplut anturajul şi m-au învăţat să dau mai departe, investind în alţii. După „o viaţă” de student la medicină, urmează o altă „viaţă” de medic rezident şi lista poate continua, cu fiecare capitol, responsabilitatea crescând şi aşteptările de la cei din jur odată cu ea. Abia la sfârşit conştientizezi câţi oameni vulnerabili au trecut prin mâna ta şi conştiinţa îţi spune dacă ai fost sau nu un doctor bun. De aceea, îmi doresc să fiu acel medic de care pacientul are nevoie, competent, perseverent, dispus să ajute, să motiveze, să încurajeze. Prin formarea academică, activităţile de voluntariat SMURD, şi proiecte de cercetare, cred că am făcut primul pas într-acolo”. (Oraş de provenienţă: Oradea)

Alexandru Călin

“Studiez medicina în Bucureşti şi am avut şansa extraordinară să-mi îmbogăţesc experienţa academică şi în străinătate (Elveţia, Italia). Mă preocupă în mod deosebit neuroştiinţele. În 2008 am fost recrutat să lucrez la Centrul pentru Excelenţă în Neuroştiinţe, în Grupul Român de Iniţiativă în Neuroştiinţe. În prezent, conduc echipa de studenţi care se concentrează pe monitorizarea creierului în timpul comei. Având ocazia remarcabilă să mă dezvolt, am lucrat în Copenhaga la Panum Institute of Neuroscience and Pharmacology şi în Boston la Massachusetts General Hospital şi Harvard Medical School. Aceste experienţe deosebite mi-au modelat abilităţile, gândirea critică, spiritul de echipă şi s-au concretizat cu premii şi recunoaştere la nivel internaţional. În 2009, am fost ales secretar ştiinţific al Scientific Organization of Medical Students iar, din 2012, preşedinte. Experienţa de leadership mi-a permis să iniţiez şi să coordonez proiectul interdisciplinar Basic Research Skills, cea mai complexă şcoală naţională de cercetare pentru studenţi din România”. (Oraş de provenienţă: Bucureşti)

Alexandra Dolfi

“Dintotdeauna mi-am dorit să înţeleg cum funcţionează Universul în care trăim. Pasiunea pentru fizica cuantică m-a făcut să realizez că sunt doar o fiinţă mică şi neştiutoare pierdută într- una dintre cele 10 dimensiuni ale spaţiului. Atunci am căutat un Univers mai palpabil în studiul  organismului uman, iar acum sunt studentă în anul 5 la Facultatea de Medicină Generală din Bucureşti. La început am lucrat în laboratorul de neuroştiinţe, unde am analizat mecanismele ischemiei şi comei anestezice la şobolan, cu prezentarea rezultatelor  la congrese naţionale şi internaţionale. În prezent, fac cercetare clinică şi lucrez la un studiu ce doreşte să determine eficacitatea tratamentului cu probiotice în bolile inflamatorii intestinale în urma analizei microbiotei mucosale. Amintindu-mi permanent cuvintele mamei mele „Dă tot ce ai mai bun în tine şi vei reuşi”, încerc să-mi construiesc o carieră de medic cercetător sperând că, prin munca mea, voi fi de folos”. (Oraş de provenienţă: Băile Govora)

Vlad Mărgărint

„În căutarea timpului pierdut” scrisă de  Marcel Proust, „O minte sclipitoare”  regizat de  Ron Howard, „Despre frumuseţea uitată a vieţii“ de Andrei Pleşu, „La răscruce de vânturi” de Emily Brontë,  sau  faimosul roman al lui Thomas Hardy „Departe de lumea dezlănţuită ”… reprezintă o parte din titlurile ce îmi parcurg mintea atunci când îmi găsesc timp să port un dialog cu mine însumi. Sunt de fapt  un culegător de timp …cred cu tărie în faptul că poţi să trăieşti în acelaşi timp mai multe poveşti, mai multe vieţi suprapuse. Cred că poţi reuşi şi prin puterea ştiinţei, a abstractului dar şi prin forţa artei. Cred în aceste două minuni ale lumii pe care le-am descoperit  încă din anii copilăriei. Cred în echilibrul pe care ţi-l oferă suprapunerea celor două lumi. Arta te poate ajuta să îţi organizezi ideile ştiinţifice şi invers. Ordinea este o componentă importantă a succesului. Ordonându-ţi ideile, poţi găsi direcţia viselor tale: „La răscruce de vanturi”, „O minte sclipitoare” va găsi „Departe de lumea dezlănţuită” tocmai „În căutarea timpului pierdut” ”Frumuseţea uitată a vieţii”. (Oraş de provenienţă: Bârlad)

Liana Nedescu

“Mă numesc Liana Nedescu şi, în ultimii 6 ani, mi-am început toate e-mailurile şi scrisorile oficiale cu această frază, însoţită de completarea că eram studentă la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”. Spun „eram”, pentru că acum nu mai sunt. Mi-am început doctoratul în cadrul Disciplinei de Fiziologie şi Neuroştiinţe, şi  le predau lucrările practice de fiziologie câtorva grupe de studenţi de anul II. Îmi place ce fac şi, momentan, nu vreau să plec din ţară. În facultate am avut parte de oportunităţi extraordinare, care m-au ajutat să evoluez şi să privesc cu încredere şi interes spre viitor. Cred cu tărie că avem ceva de învăţat din orice experienţă şi că trebuie să ne menţinem întotdeauna o viziune deschisă  asupra lucrurilor, pentru a putea avea curajul de a păşi pe drumuri necunoscute încă”. (Oraş de provenienţă: Bucureşti) 

7.“ERASMUS”

Bogdan-Eugen Cristea

“Bogdan este student în anul IV la Universitatea Naţională de Muzică şi a beneficiat de o bursă de mobilitate ERASMUS la Hochschule für Musik und Theater Hamburg în anul universitar 2011-2012. Este membru al Orchestrei camerale de tineret „Camerata Regala”- aflată sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României. Se bucură de diverse colaborări cu Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti, cu Filarmonica din Piteşti sau cu Lebanese National Philarmonic Orchestra. Deţine un frumos palmares de distincţii şi recitaluri, dintre care pot fi amintite Diploma de Interpretare/Viola în cadrul Cursurilor Internaţionale de Artă Contemporană al Academiei „Icon Arts” Sibiu  (25 iulie – 8 august 2010) sau recitalul de violă susţinut în cadrul proiectului „Musica Mobile” din programul „ Oportunităţi la tine acasă” din stagiunea „Prietenii muzicii în Universitatea din Bucureşti, alături de pianistul Tudor Scripcariu (15 decembrie 2010)”. (Oraş de provenienţă: Ploieşti)

 

Paula Oneţ

“Sunt proaspătă masterandă în Bucureşti, la Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii (CESI), specializarea Spectacol, Multimedia, Societate (SMS). Ca absolventă a facultăţii de Teatru şi Televiziune, secţia Cinematografie, Fotografie, Media din Cluj-Napoca, sunt în permanentă căutare de noi direcţii, oameni, locuri care să-mi stimuleze gândirea creativă. Sunt un om al întâlnirilor, al zborurilor, al frumosului şi al artei”. (Oraş de provenienţă: Carei)

Dan Oros

“M-am născut în 1990, într-un oraş mic din Bihor. Încă din şcoala generală eram foarte pasionat de matematică, participând la numeroase concursuri şi olimpiade. Am absolvit liceul ca Şef de promoţie şi am decis să merg la facultate în Cluj Napoca. Aici am urmat specializarea Informatică-Engleză, pe care am absolvit-o în 2011, iar după primul an m-am înscris la o a doua specializare, Administraţie Europeană. În acelaşi timp, m-am implicat timp de 2 ani într-un ONG în cadrul căruia am participat la numeroase proiecte. Ultimul an de la cea de-a doua specializare l-am petrecut la University College London. Tot în Londra am urmat şi un internship la o companie din domeniul financiar. În prezent, sunt membru în echipa de organizare al uneia dintre cele mai bune programe de antreprenoriat şi leadership, dar şi consultant pentru IBM, interesat de strategie, business şi tehnologie”. (Oraş de provenienţă: Marghita)

Andrei Panaiotu

“Mereu mi-a plăcut să îmi depăşesc limitele şi să descopăr. Acest caracter m-a ghidat prima dată pe munte şi în alegerea facultăţii, iar odată cu stagiul Erasmus mi-am învins “frica” de bicicletă. În facultate m-am orientat rapid spre grupurile ştiinţifice, îmbinând utilul cu plăcutul, şi astfel am fost implicat în proiecte de cercetare diverse, am putut prezenta rezultatele la conferinţe internaţionale şi chiar să public un articol. Caracterul organizatoric mi l-am dezvoltat ca preşedinte al Bucharest Student Chapter, încercând să aduc un sprijin facultăţii, dar mai ales studenţilor. Pe lângă activităţi profesionale, sunt implicat şi în proiecte umanitare, participând la reparaţia complexului de adăpost şi reintegrare socială a copiilor abandonaţi Valea Plopului, Prahova, la organizat donaţii