Bursa de Valori de la Tokyo a anunţat luni preţul la care va fi realizată oferta publică iniţială de la Japan Post Holdings, ultimul pas necesar pentru a confirma listarea la bursă a operatorului poştal nipon, o operaţiune care ar putea genera peste 10 miliarde de euro devenind una din cele mai mari IPO-uri derulate în acest an la nivel mondial, transmite agerpres.

Tokyo Stock Exchange a precizat luni că acţiunile Japan Post Holdings Co vor fi oferite la un preţ de 1.400 yeni (11,56 dolari) per titlu. Săptămâna trecută au fost anunţate şi preţurile la care vor fi introduse la bursă acţiunile Japan Post Insurance, 2.200 de yeni per titlu, precum şi acţiunile Japan Post Bank, 1.450 de yeni per titlu.

În total, suma pe care Guvernul japonez, care deţine 100% din acţiunile Japan Post Holdings şi cele două filiale ale sale, speră să o strângă din această triplă cotare la bursă este de ordinul a 1.400 de miliarde de yeni (11,9 miliarde de dolari sau 10,4 miliarde de euro).

Aproximativ 11% din acţiunile celor trei companii vor fi vândute prin IPO, în ceea ce va fi cea mai mare operaţiune de acest fel derulată în Japonia după vânzarea Nippon Telegraph & Telephone Corp. în 1987. Guvernul de la Tokyo a anunţat deja că o parte din sumele rezultate în urma acestui IPO vor fi utilizate la reconstrucţia zonelor din nord-estul ţării afectate de cutremurul şi tsunamiul din 2011.

Săptămâna trecută, Guvernul italian a anunţat şi el că speră să obţină aproximativ 3,1 miliarde de euro printr-un IPO la Poste Italiane SpA, după ce a fixat un preţ de 6,75 euro pe acţiune. Vânzarea a 38% din acţiunile Poste Italiane reprezintă cea mai mare privatizare derulată în ultimul deceniu în Italia, cea de-a treia mare economie din zona euro.