În luna iunie a acestui an, traderul Lietuvos Duju Tiekimas a semnat un acord cu o divizie a companiei americane Cheniere Energy, proprietarul terminalul Sabine Pass din Louisiana, pentru a-i livra 140.000 de metri cubi de gaze naturale lichefiate, aceasta urmând să fie una dintre primele livrări de GNL din SUA către o destinaţie din Europa de Est. Gazele lichefiate au ajuns luni în portul Klaipeda la bordul navei Clean Ocean şi sunt destinate clienţilor din Lituania, Letonia şi Estonia.

Guvernul de la Vilnius estimează că în 2017 jumătate din cantitatea necesară de gaze naturale va fi importantă sub formă de GNL, în principal de la compania norvegiană Statoil, iar restul va fi importat din Rusia via gazoducute. Noi livrări de GNL de la terminalul Sabine Pass din Louisiana ar urma să ajungă în Lituania în cursul anului următor, a precizat directorul general de la Lietuvos Duju Tiekimas, Mantas Mikalajunas, scrie agerpres.

"Suntem fericiţi că am ajuns într-un punct în care importurile de gaze din SUA nu sunt doar dezirabile din punct de vede politic ci disponibile din punct de vedere comercial", a declarat la rândul său ministrul lituanian al Energiei, Zygimantas Vaiciunas. Preţul gazelor naturale în Lituania a scăzut în anul 2014, când această ţară baltică a inaugurat primul său terminal de gaze naturale lichefiate care a pus capăt monopolului de aprovizionare de care se bucura compania rusă Gazprom.

În luna iulie a acestui an compania poloneză de stat PGNiG a recepţionat şi ea prima livrare de GNL din SUA. Luând cuvântul la Varşovia la acea dată, preşedintele Donald Trump a spus că SUA sunt dispuse să-şi extindă cooperarea energetică cu Europa de Est pentru ca această regiune să nu mai fie niciodată 'prizoniera' Rusiei de care depinde pentru aprovizionarea cu gaze naturale.