'După părerea mea, este prea devreme să spunem că avem recesiune, întrucât datele la trimestrul I sunt mult prea volatile și diferența este foarte mică între plus și minus 0,2%. Da, în trimestrul doi este o încetinire a creșterii economice, dar datele pentru trimestrul I s-au modificat acum pe baza trimestrului II, se vor mai modifica pe baza trimestrului III, se vor modifica pe baza trimestrului IV. Da, avem două trimestre în care s-a mers mai prost decât în trimestrele 3 și 4 ale anului trecut, dar acelea au fost trimestre în care a fost o activitate peste potențial, chiar excepțională, am avut o creștere de 5,1% în trimestrul IV al anului trecut. (...) Eu rămân la părerea că nu este recesiune. Este într-adevăr o încetinire a ritmului de creștere economică, dar la șase luni 2014, față de primele șase luni din 2013, avem o creștere de 2,6%. Da, este mai mică decât creșterea de la sfârșitul anului trecut, de 3,5%, deci din acest punct de vedere este o încetinire a ritmului de creștere economică', a spus Voinea, la Digi24.

Acesta a explicat că, din cele două trimestre ce compun 'așa-zisa recesiune', cifrele pentru unul sunt foarte discutabile, fiind rectificate de trei ori în decurs de câteva săptămâni.

'Avem de-a face cu a treia rectificare a acestor cifre în decurs de câteva săptămâni și ele vor mai suferi modificări. Pe măsură ce vor apărea și cifrele pentru trimestrele III și IV, se vor modifica din urmă și trimestrele I și II. Acesta este un prim motiv pentru care eu sunt reticent în a spune că avem recesiune, pentru că avem date parțiale pe trimestrul I. Un al doilea motiv este imaginea de ansamblu a economiei. Recesiunea în general este însoțită de scăderea producției și nu este cazul, de scăderea cererii, și nu este cazul...Avem o creștere a consumului, avem o creștere a importurilor, care tot element de cerere reprezintă. Da, avem o scădere a investițiilor...Deci sunt elemente mixte. Nu avem o imagine clară de recesiune', a precizat ministrul delegat pentru Buget.

Potrivit afirmațiilor acestuia, unul dintre motivele încetinirii creșterii economice este efectul de bază din agricultură, anul trecut o parte din creșterea economică fiind determinată și de agricultură.

'Acum s-a schimbat structura creșterii economice. Anul trecut de exemplu consumul populației nu a contribuit deloc la creșterea economică. Anul acesta a contribuit...E o schimbare a structurii creșterii economice. Unii factori au fost pe plus, cum ar fi producția industrială, exporturile și consumul, alții pe minus, cum ar fi agricultura și construcțiile, investițiile, și publice și private', a mai spus Voinea.

El a afirmat că sunt mai multe definiții ale recesiunii, una fiind cea a Eurostat, conform căreia recesiune este atunci când se înregistrează două trimestre consecutiv de scădere, raportat la trimestrul precedent.

'Sunt mai multe definiții. Este definiția Eurostat, care spune într-adevăr două trimestre consecutive de scădere față de trimestrul precedent. În trimestrul II e clar că a fost scădere față de trimestrul I. 1% este o încetinire clară a ritmului de creștere economică. Însă, în cazul, trimestrului I 2014 față de trimestrul IV 2013, prima oară statistica l-a anunțat pe plus cu 0,1%, în iulie l-a ajustat în creștere, pe plus, cu 0,2%, peste câteva săptămâni l-a ajustat pe minus cu 0,2%...', a mai explicat ministrul.

Acesta a menționat că nu știa de noile cifre transmise Eurostat, dar că INS trebuie să comunice foarte clar care sunt motivele acestei modificări.

'De cifra de azi știu de azi. Instituțional nu am fost informat. E adevărat că sunt în concediu. Poate a venit o hârtie la minister. Statistica este independentă, nu trebuie să ne anunțe neapărat, dar trebuie să comunice foarte bine care sunt motivele pentru care de o săptămână la alta sau în decurs de câteva săptămâni ceea ce era cu plus devine cu minus și iarăși este posibil să devină cu plus peste câteva luni...Ei au un model care estimează niște parametri, dar estimează și pentru trecut. Eu întreb ce s-a întâmplat între iulie și august cu datele pe trimestru I. Absolut nimic, pentru că deja nu mai eram în trimestrul I...Însă au apărut și datele pe trimestrul II și ei au niște așa numite medii mobile. Întrucât trimestrul II a fost cu minus s-a modificat din urmă și trimestrul I și alte trimestre din urmă. PIB, la trimestrul I am avut o scădere de minus 0,2, dar am avut și o creștere a PIB brut 3,8 care nu s-a modificat, trimestrul I la trimestrul precedent. Trebuie să dau explicații tehnic, nu vreau să intru în polemici de natură politică', a spus Liviu Voinea.

Acesta a adăugat că nu suntem în situația Italiei sau a Franței, care au o creștere pe tot anul sub 1% și atunci contează evoluția de la un an la altul.

'Noi avem creștere economică la jumătate de an 2,6%, avem prognoza de 2,8% pe tot anul și rămâne o prognoză plauzibilă. Pe noi ne judecă agențiile internaționale de rating. Acestea în mai ne-au îmbunătățit ratingul. Prin datele de ansamblu ale economiei au justificat îmbunătățirea ratingului. Și aceste fundamente macroeconomice nu se schimbă de la o zi la alta așa cum se pot schimba rezultatele unor modele econometrice', a conchis Liviu Voinea.