Un student chinez de la Universitatea politehnica din Milano a inventat, in cadrul lucrarii lui de diploma, un nou format al locuintei multifunctionale. Tanarul propune capsule locuibile si care se rotesc in jurul unei axe orizontale.

La fiecare rotire a modului, se modifica specificul camerei. Astfel, afirma autorul proiectului, se reduce suprafata medie a locuintei, ceea ce inseamna ca pe un teritoriu oarecare vor putea fi construite mai multe case de acest tip.

Pentru realizarea ideii sale, arhitectul sugereaza realizarea unor carcase metalice pe care sa fie fixate respectivele capsule-apartament. Acestea din urma sunt alcatuite din doua parti: fixa, unde sunt dispuse holul, bucataria, un spatiu de depozitare si baia, si mobila.

Zona mobila poate servi, in functie de necesitati, drept sufragerie, dormitor si living. Pentru "transformare" camera trebuie rotita cu cateva grade in jurul axei sale orizontale.

Ca urmare a acestei miscari, din peretii capsulei "ies" toate obiectele de mobilier de care are nevoie un locatar: masa, scaune, pat, etc. Spre exemplu, cand camera este folosita ca dormitor, "pe tavan" se va sufrageria si invers.