Acordul a fost anunţat marţi print-o declaraţie comună a autorităţilor din China şi Marea Britani. Intelegerea se inscrie in programul de investiţii pe pieţele străine (RQFII), dar este pentru prima data cand RQFII este extins în afara Hong Kong-ului, pentru a asigura investitorilor mai multe posibilităţi de a investi yuani şi a deţine moneda. Nu trebuie uitat, in ultima instanta, ca autorităţile de la Beijing doresc ca, la un moment dat, yuanul chinezesc să devină una dintre cele mai tranzacţionate valute pe piaţa mondială.

În schimbul programului RQFII, Marea Britanie a demarat o serie de negocieri menite sa ofere bancilor din China cadru optim pentru înfiinţarea de subsidiare în Regatul Unit. Concret, vor fi reduse o serie dintre cerinţele impuse de autorităţilor de reglementare pentru extinderea instituţiilor financiare pe teritoriul britanic.

Ce prevede insa acordului încheiat marţi? In virtutea lui, Londra şi Beijingul vor permite ca yuanul să fie tranzacţionat direct faţă de lira sterlină, ocolind dolarul şi reducând semnificativ costurile aferente acestor operatiuni. Merita mentionat ca numeroase state, printre care Singapore, Germania, Taiwan şi Kenya, se straduiesc sa obtina aprobarea autorităţilor de la Beijing în vederea tranzacţionării yuanului în afara Chinei.

Demarat în 2012 ca un stimulent pentru a stimula investitorii să deţină yuani, programul de investiţii pe pieţele străine dispune acum o cotă globală de 350 miliarde de yuani, din care sunt utilizaţi 134 miliarde de yuani.

Acordul convenit astazi "reprezinta o etapa suplimentara pentru a face din Londra un centru international de de tranzacţionare şi investitii in moneda Chinei', a concluzionat ministrul britanic de Finanţe, George Osborne, asigurand ca deschiderea Marii Britanii fata de investitiile chineze va "da un impuls activitatii economice si va facilita crearea de noi locuri de munca". Vicepremierul chinez, Ma Kai, a estimat, la randul sau, ca "exista un enorm potential pentru cooperarea financiara" intre cele doua tari.

În iunie, Banca Angliei (BoE) a fost prima dintre băncile centrale europene care a stabilit un acord privind furnizarea de valută cu China. Conform acordului, BoE va obţine lichidităţi de 200 miliarde de yuani (57 miliarde de dolari), iar PBOC va putea accesa 20 miliarde de lire sterline (32 miliarde de dolari). China are deja acorduri similare cu Australia, Coreea de Sud şi Malaezia.