Conform surselor din domeniul bancar, emisiunea de obligaţiuni cu un randament de 3,15%, a fost puternic suprasubscrisă. Marţi, Banca Centrală a Chinei a lansat un indice de tranzacţionare a bondurilor în yuani - RMB Bond Trading Index - menit să majoreze deţinerile străine pe cea de-a treia mare piaţă de obligaţiuni din lume. Lansarea a fost realizată simultan în Londra, Shanghai şi Singapore.

A patra mare bancă chineză, Bank of China, a anunţat marţi deschiderea unui centru important de tranzacţionare a yuanului la Londra, al doilea de acest tip după cel din Hong Kong. Lansarea emisiunilor de obligaţiuni sprijină poziţia Londrei de centru major de tranzacţionare a yuanului, pe fondul concurenţei venite dinspre Frankfurt şi Paris. În afara Chinei, doar în Hong Kong şi Singapore există centre de clearing pentru tranzacţii în yuani mai mari decât în Marea Britanie, conform datelor Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT).

Deja Londra are o cotă de 40% din tranzacţiile valutare globale şi vrea să-şi extindă poziţia dominantă prin tranzacţiile în yuani, care ar aduce mai multe locuri de muncă în sectorul financiar şi mai multe investiţii. Peste 50 miliarde de dolari au fost investiţi de China în Marea Britanie, în ultimii 15 ani, conform datelor Standard Chartered.

Un studiu realizat de Euronext NV estimează că în următorii trei-cinci ani aproximativ cinci miliarde de dolari din China vor fi investiţi la bursele europene. 'Hong Kong şi Londra sunt cele două centre majore pentru tranzacţiile cu yuani din afara Chinei. Cu siguranţă capitala Marii Britanii este un centrul internaţional, dacă considerăm că Hong Kong face parte din China. Dar într-adevăr Hong Kong se află acolo unde şi piaţa', a afirmat Garry Jones, directorul general al Bursei Metalelor din Londra (LME), deţinută de HKEx Group, cu sediul în Hong Kong.

Miercuri, China şi Marea Britanie, a doua, respectiv a cincea economie din lume, vor semna contracte în valoare de peste 30 miliarde de lire sterline (circa 40 miliarde de euro), în a doua zi a vizitei de stat a preşedintelui chinez Xi Jinping în Regatul Unit. Vizita de patru zile va prilejui semnarea unor acorduri comerciale şi de investiţii care vor permite crearea a 3.900 de locuri de muncă în Marea Britanie. Unul dintre acordurile majore va privi construirea centralei nucleare Hinkley Point C, în sud-estul Angliei, mentioneaza agerpres.