Active strategice ale Ucrainei - zacamintele de titan si combinatele de prelucrare - au fost incredintate gratis, practic, oligarhului Igor Kolomoiski, unul dintre cei mai bogati cetateni ai tarii, coproprietar al bancii PrivatBank si guvernator al regiunii Dnepropetrovsk.

Pana acum, respectivele intreprinderi au fost gestionate de alt oligarh, Dmitri Firtash, aflat intr-o permanenta competitie cu Kolomoiski pentru preluarea diferitelor uzine metalurgice. 

In opinia publicatiei Vzgliad, aceasta manevra pune in pericol existenta celui mai mare producator de titan din lume, intreprinderea rusa Avisma, singura companie care realizeaza ciclul complet de fabricatie - de la prelucrarea materiei prime pana la produsul final.

Anual, unitatea realizeaza peste 30.000 de tone de titan, mare parte mergand la export. Principalii beneficiari sunt marii constructori de motoare si avioane, precum Boeing, EADS, UTAS, Messier-Bugatti-Dowti, Rolls-Royce plc, Safran SA, Pratt&Whitney.

In prezent, activitatea Avisma depinde 100% de livrarile de materie prima de la zacamintele ucrainene Volnogorsk si Irsan. Deocamdata, livrarile decurg normal. Dar daca apar probleme, lucrurile se complica. Este adevarat ca, anticipand aparitia unor dificultati, conducerea combinatului rus si-a facut stocuri de titan pentru opt luni.

Ce se va intampla insa dupa aceea? Directorul Avisma, Mihail Voevodin, afirma ca nu exista motive de ingrijorare, pentru ca intreprinderea poate importa titan din Vietnam, Australia sau din tarile sud-africane, precum Mozambic sau Malawi. Expertii sunt insa de alta parere, estimand ca, pe termen lung, Avisma va trebui sa lupte din greu pentru propria supravietuire.