Idee avansata, de altfel, de comisarul european pentru politica de vecinatate si extindere, austriacul Johannes Hahn, potrivit caruia puterea din Turcia pregatise listele cu numele celor care trebuiau indepartati inainte de puci. Merita precizat ca, pana in prezent, numarul celor vizati de aceasta operatiune de epurare a atins deja 50.000 de oameni, militari, magistrati, profesori, etc.

Pe de alta parte, semne de intrebare ridica inclusiv caracterul improvizat al operatiunii lansata de pucisti, balbaiala acestora, in timp ce presedintele Erdogan a putut demonstra sustinerea populara de care se bucura.

Spre exemplu, cum se explica faptul ca pucistii au controlat, initial, unul dintre cele doua poduri care face legatura intre cele doua maluri ale Istanbului, pentru ca, ulterior, sa cedeze brusc? Sau, de ce pucistii au consumat atata energie pentru preluarea controlului asupra televiziunii de stat, dar nu au incercat sa contacteze populatia prin intermediul retelelor sociale?

In plus, de ce a fost lasat premierul sa evoce existenta unei lovituri de stat sau presedintele sa se exprime in direct, de pe telefonul sau mobil filmat de acelasi post de televiziune? Cum se explica, in acelasi timp, faptul ca Erdogan, aflat in vacanta in momentul evenimentelor, a reusit sa decoleze si sa revina la Istanbul foarte repede, in conditiile in care pucistii proveneau din aviatia militara?

Pe de alta parte, lovitura esuata a oferit puterii de la Ankara posibilitatea de a solicita Statelor Unite extradarea imamului Fethullah Gulen, un dusman al presedintelui Erdogan, stabilit acum in SUA si acuzat din primele minute care au urmat puciului ca ar fi fost creierul acestei operatiuni. Ankara a trimis patru dosare in SUA referitoare la Gulen, cerand arestarea predicatorului musulman.

In acest context, Anterior, premierul Binali Yildirim a promis că Turcia va elimina 'de la rădăcină' mişcarea condusă de Gulen, care, astfel, nu va mai putea trăda din nou poporul turc. Gulen a negat însă orice implicare a sa în evenimentele din Turcia.

Intre timp, Consiliul Superior pentru Educaţie din Turcia le-a interzis tuturor cadrelor universitare să călătorească în străinătate până la noi ordine. Anunţul, care nu oferă detalii privind interdicţia, survine la o zi după ordinul privind demisia a 1.577 de decani din toate universităţile din Turcia. În cadrul unui demers separat, Ministerul Educaţiei a revocat autorizaţiile de funcţionare pentru 21.000 de cadre didactice din instituţiile private.