Verdictul, considerat unul dintre cele mai importante într-un caz cu un singur reclamant din istoria statului Florida, include și daune de 17 milioane de dolari pentru moștenitorii defunctului, Michael Johnson Sr, respectiv soția și fiul său. Bărbatul a murit în 1996 la vârsta de 36 de ani, după ce a fumat până la trei pachete de țigări pe zi timp de peste 20 de ani.

În cursul procesului de patru săptămâni, avocații văduvei lui Johnson, Cynthia Robinson, au pledat în fața instanței că RJ Reynolds nu a făcut ce era necesar pentru a informa consumatorii despre pericolele tutunului, o neglijență care ar fi favorizat îmbolnăvirea de cancer la plămâni a soțului reclamantei.

Potrivit acestora, Johnson a devenit un fumător înrăit și a eșuat în numeroasele sale tentative de a se lăsa de fumat.

Juriul din districtul Escambia a adoptat acest verdict după 15 ore de deliberare.

"RJ Reynolds și-a asumat un risc calculat de a fabrica și a vinde țigări consumatorilor fără a-i informa într-un mod convenabil asupra riscurilor", a afirmat Willie Gary, unul dintre avocații dnei Robinson, conform unui comunicat.

"Sperăm că acest verdict va trimite la RJ Reynolds și la alți producători de tutun un mesaj care îi va obliga să înceteze să pună în pericol viața unor persoane nevinovate", a mai spus Gary. RJ Reynolds va face apel la această decizie, notează France Presse.